Deze mondkapjes zijn milieuvriendelijk én mooi

Foto via Unsplash.

Om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt, is het in het openbaar vervoer verplicht. En voor publiek toegankelijke plekken zoals winkels en musea geldt inmiddels het dringende advies er eentje te dragen. Mondkapjes: we kunnen niet meer zonder. Als je er dan toch aan moet geloven, kies je gewoon een duurzaam en fashionable exemplaar.

Wegwerpmondkapjes

Was er eerder dit jaar nog een tekort aan, nu kun je mondkapjes haast overal krijgen. En dan met name de wegwerpvariant die je maar één keer kunt dragen. Dat betekent extra afval. En niet zo’n beetje ook. Volgens de BBC worden er maandelijks wereldwijd 129 biljoen wegwerpmondkapjes gebruikt. Deze zijn niet recyclebaar en belanden in het restafval. Ze eindigen bovendien geregeld in zee en vergroten daarmee de plasticsoep.

De voetafdruk van een wegwerpmondkapje is minstens 10 keer zo groot als die van een herbruikbaar katoenen mondkapje, blijkt uit onderzoek van University College London . Dit komt vooral doordat het transport van mondkapjes voor veel CO2-uitstoot zorgt. De meeste wegwerpmaskers komen namelijk uit verre landen, zoals China. Die leggen dus een flinke reis af voordat wij ze kunnen gebruiken.

Herbruikbaar mondkapje

Uiteraard is een herbruikbaar mondkapje niet volledig onschadelijk voor het milieu. Ook deze moet gemaakt en vervoerd worden. Daarnaast moet je een herbruikbaar mondkapje wassen. De Rijksoverheid raadt aan om dit op 60 graden te doen, dan weet je zeker dat alle bacteriën doodgaan. Maar zelfs dan is de milieu-impact van herbruikbare mondkapjes nog altijd een stuk kleiner dan die van de wegwerpvariant.

Hier scoor je herbruikbare mondkapjes

Heb jij al herbruikbare mondkapjes in huis? Hier scoor je ze:

1. Vanhulley

In hun naaiatelier in Groningen krijgt textiel een tweede leven. De vrouwen die er werken toveren oude overhemden bijvoorbeeld om in boxershorts en kinderbroeken. Niet alleen goed voor het milieu, maar Vanhulley helpt deze vrouwen ook met het opdoen van werkervaring en het volgen van een opleiding. Dat maakt de mondkapjes die ze verkopen extra speciaal, je kunt ze per 10 stuks bestellen via de website van Vanhulley .

2. Fraenck

Deze mondkapjes zijn een lust voor het oog door de vele printjes. Je vindt er geheid eentje van je gading. Van panterprint tot felgekleurde bloemen, er is veel keuze. Gemaakt van katoen en in twee varianten verkrijgbaar: met elastiekjes om je oren en met elastiek om het hele hoofd. Ze worden gemaakt in het atelier van Fraenck in Arnhem.

3. Leonie Vlaar

Zijn felgekleurde printjes niet helemaal jouw ding en wil je liever een mondkapje in een natuurlijke tint? Kies dan voor eentje gemaakt door de Nederlandse ontwerpster Leonie Vlaar . Zij maakt zero waste mondkapjes van stoffen die overblijven bij Enschede Textielstad.

4. Boro Mini

Dit eerlijke kledingmerk voor kinderen verkoopt katoenen mondkapjes voor jong en oud. Ze hebben zachte, warme kleuren en worden handgemaakt in het Boro-Atelier in Amsterdam. In de webshop van Boro Mini kun je ze per 2, 3 of 4 stuks kopen. Er is ook een speciaal family-pakket.

DIY mondkapje

Ben je een echte doe-het-zelver? Maak dan je eigen mondkapje. Het handige daaraan is dat je hem ook nog eens helemaal op maat kunt maken. Typ in je zoekmachine of op YouTube ‘mondkapje maken’ in en er verschijnen talloze tutorials, zoals deze .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
verzorgMe
ontdek
zoDusOok
menu