Deze subsidies zijn er voor het verduurzamen van je huis

Foto via Unsplash

Iets doen voor het klimaat én geld besparen? Dat kan met het verduurzamen van je woning. Denk aan goede isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Ook fijn: als huiseigenaar kun je een deel van je investering vrij gemakkelijk terugverdienen. Wij zetten de subsidies voor het verduurzamen van je huis op een rijtje:

Woning isoleren

Het isoleren van spouwmuren, dak, vloer, bodem, gevel en het aanbrengen hoogrendementsglas: al deze maatregelen zorgen voor energiebesparing. Als je voor 2 of meer van deze isolatiemaatregelen kiest, kun je de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aanvragen. Per woning heb je recht op maximaal 10.000 euro. Met de handige rekentool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bereken je hoeveel je ongeveer krijgt.


Tip: inwoners van Friesland komen in aanmerking voor 10 procent extra subsidie .

Extra isolatie, extra subsidie

Heb je 2 of meer energiebesparende maatregelen genomen en meer duurzame plannen, zoals een isolerende voor- en achterdeur, energiezuinig ventilatiesysteem of slimme thermostaat? Vraag dan ook de subsidie voor aanvullende maatregelen voor een energiezuinig huis aan. Ga je voor een energiezuinig of zelfs volledig energieneutraal huis, dan kom je misschien nog in aanmerking voor een extra subsidie van 4000 euro.

Zonneboiler of warmtepomp

Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) stimuleert de overheid huishoudens en bedrijven om minder gas en meer duurzame warmte te gebruiken. Een optie is dan een zonneboiler , die met behulp van de zon voor de verwarming van je woning en een warme douche zorgt. Hoeveel energie je bespaart, hangt af van het soort zonneboiler en hoeveel energie deze oplevert. Op de lijst met zonneboilers van de RVO zie je wat je per type apparaat terug kunt krijgen. Grofweg gaat het om een bedrag van 500 euro


Je komt ook in aanmerking voor de ISDE als je een warmtepomp aanschaft. Een waterpomp gebruikt warmte uit lucht, grond of water voor de verwarming van je huis en warm water. Hoeveel je terugkrijgt hangt ook in dit geval af van het soort warmtepomp en het vermogen. Denk aan een bedrag tussen de 500 tot 2500 euro. De bedragen per type apparaat vind je op de apparatenlijst van de RVO.

Zonnepanelen

Er zijn geen landelijke subsidies voor zonnepanelen, maar wel regelingen waarmee je deze investering wat voordeliger maakt. Zo kun je de btw voor de aanschaf en installatie terugkrijgen. Hoe je dat doet, lees je op het Ondernemersplein . Wat krijg je dan terug? Betaalde je 800 euro btw voor de koop en installatie van zonnepanelen met een opwekvermogen van 2800 Wattpiek, dan krijg je 800 euro min 60 euro (forfait), oftewel 740 euro terug.


Nog een voordeel: als de zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan dat je zelf verbruikt, lever je het overschot terug aan het elektriciteitsnet. Van je energiebedrijf krijg je daar dan een vergoeding voor of een verrekening op je eindafrekening.

Groen dak

Het isoleert, helpt regenwater opvangen en is goed voor de biodiversiteit . Kortom: een groen dak is hartstikke duurzaam. Vandaar dat sommige gemeenten hier subsidie voor geven. De grootte van je dak bepaalt hoeveel je terugkrijgt. Voor oppervlakten tussen 6 tot 100 m2 krijg je 30 euro per m2, vanaf 100 tot 250 m2 is dat 20 euro per m2 en vanaf 250 tot 1000 m2 is het 10 euro per m2. De Groenesubsidiewijzer vertelt je of jouw gemeente subsidie geeft voor de aanleg van groene daken.

Overzicht gemeentelijke subsidies

Via de Energiesubsidiewijzer vind je een overzicht van gemeenten die subsidies of leningen voor het verduurzamen van je huis verstrekken. Krijg je geen resultaat binnen deze lijst? Vraag dan voor de zekerheid bij je eigen gemeente na wat de mogelijkheden zijn.

Subsidie aanvragen voor dummies

Een paar handige tips:

  • Je vraagt de subsidie pas aan als de maatregelen uitgevoerd en afgerond zijn.

  • Doe je aanvraag zo snel mogelijk: per regeling gelden andere termijnen.

  • Uiterlijk 13 weken na je subsidieaanvraag ontvang van RVO bericht of je recht hebt op de subsidie. Good to know : RVO kan komen controleren of je aan de eisen voldoet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
woon
zoDusOok
menu