Dit moet je weten over fairtrade

Fairtrade bananen

Het is een term die je ongetwijfeld kent: fairtrade. Oftewel, eerlijke handel. In 2019 kocht 87 procent van de Nederlandse huishoudens wel eens een fairtrade-product. Je herkent deze aan het Fairtrade-keurmerk op de verpakking van bijvoorbeeld chocolade, bananen, noten en koffie. Maar wat houdt fairtrade nou precies in?

(On)eerlijke handel

Boeren in Azië, Afrika en Zuid-Amerika produceren producten die je bij ons in de supermarkt vindt. Denk aan koffie, thee, wijn en rijst. Van het bedrag dat jij hier in de winkel voor betaalt, gaat vaak maar een klein percentage naar de boeren. Soms zelfs zo weinig, dat het ze moeite kost om hun gezin te onderhouden. Dit zorgt ervoor dat armoede blijft bestaan en de boeren moeilijk een beter bestaan op kunnen bouwen.


Eerlijke handel betekent dat boeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun product krijgen. Een prijs waarmee ze in ieder geval hun productiekosten kunnen dekken. En dit is niet alleen duurzaam voor mensen, maar ook voor de natuur. Producten die het Fairtrade-keurmerk dragen, moeten namelijk aan strenge milieueisen voldoen.

Fairtrade-keurmerken

Er bestaan verschillende keurmerken rondom fairtrade, zoals Fair for Life en Bio-Equitable. De bekendste is wel het keurmerk Fairtrade-Max Havelaar , dat sinds 1988 bestaat en daarmee het eerste keurmerk voor fairtrade-producten is.

Eerlijke koffie

Koop je een pak koffie met een Fairtrade-keurmerk erop? Dan kun je hier zeker van zijn:

  • De koffieboer heeft een minimumprijs gekregen, voldoende voor het dekken van de kosten van een sociaal- en milieuverantwoorde productie.


  • Bovenop deze prijs zit een extra beloning voor de boer: de ontwikkelingspremie. Deze premie kan de gemeenschap waar de koffieboer deel van uitmaakt, besteden aan bijvoorbeeld scholen, medische voorzieningen en wegenaanleg.


  • Er is geen sprake geweest van kinder- of dwangarbeid bij de productie van deze koffie.


  • De boeren gaan zorgvuldig om met het natuurlijk milieu waarin de koffiebonen zijn geteeld.


Fairtrade in het noorden

De noordelijke provincies doen het goed wat betreft fairtrade. Groningen kreeg (samen met Goes) in 2009 als eerste in Nederland de titel Fairtrade Gemeente . Sindsdien zijn er geregeld activiteiten in Groningen rondom eerlijke handel, zoals de Fair Trade Vakbeurs, het Fair Fashion Festival en de campagne Flairtje, waar horecaondernemers een maand lang fairtrade en regionale producten op de menukaart zetten.


Friesland mag zich sinds 2016 Fairtrade Provincie noemen. Bijna alle Friese gemeenten zijn actief op het gebied van fairtrade en er zijn veel ondernemers die bijdragen aan eerlijke handel.

Kies voor fairtrade

Ga je boodschappen doen? Kijk dan eens welke producten je allemaal kunt aanschaffen met het Fairtrade-keurmerk. Ook leuk: bij de Wereldwinkel en WAAR kun je - naast eten en drinken - terecht voor onder andere fairtrade sieraden, vazen en speelgoed. Wel zo eerlijk!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
eet en drink
nooitGeweten