Dit zijn de (financiële) voordelen van elektrisch rijden

Elektrische auto opladen

Wist je dat auto’s en vrachtverkeer zo’n 20 procent van de CO2-uitstoot van Nederland veroorzaken? Gelukkig zijn er fossielvrije alternatieven . De elektrische auto is zo’n alternatief dat steeds populairder wordt. Niet zo gek, want een e-auto is schoner, stiller én beter voor je portemonnee.

Beter voor het milieu

Elektrische auto’s veroorzaken minder stikstofoxiden, fijnstof en CO2-uitstoot. Een volledig elektrische auto stoot zelfs helemaal geen luchtverontreinigende stoffen uit. Behalve schoner is elektrisch rijden ook stiller. En laad je de auto op met groene stroom, dan ben je helemaal goed bezig.


Voordelig ‘tanken’

Elektriciteit is goedkoper dan benzine of diesel. Hoeveel je precies kwijt bent aan energiekosten, hangt af van het verbruik van de elektrische auto . De goedkoopste optie is een eigen laadpaal. Je betaalt dan hetzelfde stroomtarief als voor je apparaten en verlichting thuis. Bij een publieke laadpaal betaal je meer en snelladen langs de snelweg is het duurst.


Geld terug bij aanschaf e-auto

Om elektrisch rijden nog aantrekkelijker te maken, is een mooie regeling bedacht. Koop je een nieuwe volledig elektrische auto, dan krijg je 4000 euro subsidie. Voor een tweedehands e-auto is dat 2000 euro. Op de website van Milieu Centraal lees je meer over deze subsidieregeling . Kijk op Nederland Elektrisch voor een overzicht van alle regelingen voor elektrisch rijden.


Geen aanschaf- en wegenbelasting

Als elektrisch rijder geniet je van een aantal fiscale voordelen. Zo betaal je voor een volledig elektrische wagen tot 2025 geen wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting). Met dit voordeel kun je op jaarbasis honderden euro’s besparen. Schaf je een nieuwe elektrische auto aan? Dan betaal in je in 2020 geen aankoopbelasting (BPM).


Lagere bijtelling zakelijk rijden

Ook als zakelijk rijder haal je financieel voordeel uit elektrisch rijden. Zo is de bijtelling voor een volledig elektrisch auto van de zaak of een zakelijke elektrische lease-auto een stuk lager dan voor een brandstofauto. Voor ‘stekkerauto’s’ die in 2020 op de weg komen, geldt een lagere bijtelling voor een periode van 5 jaar. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.


Minder onderhoud

Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig omdat er minder onderdelen zijn die slijten of kapot kunnen gaan. De garage hoeft weinig meer te doen dan de banden controleren en eventueel vervangen, vloeistof voor de ruitensproeier bijvullen of een software-update uitvoeren. Bij een volledig elektrische auto zijn de onderhoudskosten zo’n 40% lager dan bij een benzineauto.


Makkelijk (groen) opladen

In Nederland staan ruim 50.000 openbare laadpunten en ook steeds meer werkgevers hebben een laadpunt. Wil je hier niet afhankelijk van zijn? Met een eigen laadpaal kun je op ieder moment je auto opladen. Interessant: er zijn gemeentes die subsidie geven voor een laadpaal thuis. Voorwaarde is vaak wel dat deze openbaar toegankelijk moet zijn. Heb je zonnepanelen, dan kun je je auto opladen met zelf opgewekte groene stroom.


Als je kijkt naar de maandelijkse kosten, ‘wint’ een nieuwe elektrische auto het met gemak van een nieuwe brandstofauto. Zo maakt ook de tabel (bron: Milieu Centraal) hieronder duidelijk. Met de rekentool van de ANWB kun je zelf een kostenberekening maken.


loading


Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
reis
nooitGeweten