Dit zijn de leukste pluktuinen in Friesland, Drenthe en Groningen

Foto: Pluktuin de Bascule

Pluktuinen zijn helemaal hip. Zeker in de zomermaanden, want op een mooie dag is het dubbel genieten. Lekker dwalen tussen de geuren en kleuren van de bloemen, kruidenplantjes of het fruit. En je kunt zelf een mooi veldboeket, doosje fruit of bosje kruiden bij elkaar sprokkelen. Wij zetten de leukste pluktuinen van Noord-Nederland op een rij.

*N.B. vanwege de coronamaatregelen is reserveren (of laten weten dat je van plan bent langs te komen) overal verplicht.

Friesland

Kwekerij de Bascule

Bij Kwekerij de Bascule in Hommerts krijg je een mand en schaar om vervolgens in de tuin zelf de bloemen te plukken die jij mooi vindt. Van de geplukte bloemen kun je een veldboeket laten maken. Daarnaast is er een groente- en kruidentuin waar ook geplukt mag worden. De pluktuin in Hommerts is van de lente tot en met de herfst geopend.


Fruitpluktuin Frytsjam

In het oogstseizoen (mei tot en met september) kun je elke dag naar Frytsjam in Twijzel. In de pluktuin staan ook mooie beelden en er is veel ruimte om rond te lopen. Een leuke plek om kinderen te leren waar al dat gezonde fruit vandaan komt. De entree is gratis, het geplukte fruit wordt gewogen en dat reken je af. Tip: bel even van tevoren om te horen of er genoeg fruit hangt, dat voorkomt teleurstelling.


De Hagen

Deze ecologische zelfplukboomgaard vind je in Haulerwijk. Tijdens het plukken van het fruit valt er veel te leren bij De Hagen , want ze geven graag uitleg over alles wat er groeit en bloeit. En dat is nogal wat: appels, peren, bramen, kiwi’s, bessen, frambozen, aardbeien, walnoten, kastanjes, blauwe bessen en nog veel meer. Door de verschillende momenten waarop het fruit rijp is, duurt het oogstseizoen wat langer (ongeveer van mei tot oktober).

Drenthe

De Tuinen van Weldadigheid

Bij de Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen is van alles te zien en te doen. Er is een boomgaard met oude rassen hoogstamfruitbomen, een haagbeukdoolhof, een geneeskruidentuin, een ‘kindertuin’ en nog veel meer. Je kunt er allerlei soorten groenten, fruit en bloemen plukken. En voor degene die ook iets wil opsteken: er zijn rondleidingen en excursies door de tuin.


Koffie- en Theetuin Zunneschien

In de gezellige ontspanningstuin van Zunneschien (ook in Veenhuizen) heb je kronkelende paadjes, leuke zitjes en lekkere thee of koffie met cake. Wat wil je nog meer? Als het weer wat tegenvalt, is er binnen werk te zien van kunstenaars die regelmatig in de theetuin exposeren.


Pluktuinen Zeldenrust

Jan en Riekje Rozeboom telen sinds 1986 op biologische wijze blauwe bessen. Daar zijn over de jaren ook frambozen, rode en zwarte bessen, kruisbessen en een bloemenpluktuin - Pluktuinen Zeldenrust - bijgekomen. In de schuur zit een kunstgalerie en naast het plukken van bessen en bloemen, kun je in de winkel terecht voor natuurlijke producten uit de tuin van Jan en Riekje.

Groningen

Mikkelhorst

Zorgboerderij De Mikkelhorst in Haren heeft een eigen ecologische tuinderij van ruim 2 hectare waar je in de pluktuin bloemen kunnen plukken. De tuin van De Mikkelhorst is er niet alleen voor de natuur, maar ook voor de mens. Dagelijks werken kleine teams, binnen het kader van dagbesteding, in de tuin. Daarnaast is er een schooltuin en een bijenstal. Het terrein is tijdens openingstijden vrij toegankelijk.


Hofje van Harkstede

Bloemen, kruiden, groente, fruit en een boomgaard met daarbij een verkoopkraam en webshop. De tuin van Hofje van Harkstede (in Harkstede) bracht zoveel op dat ze besloten om eerst een kraampje langs de weg op te zetten. Dat breidde snel uit naar wat het nu is: een leuke pluktuin en winkel met allerlei mooie producten. Eetbare bloemen, fruit, thee, siropen, azijn en nog heel wat meer delicatessen van Groningse grond.


Tuinderij Klein Alma

Tuinderij Klein Alma is een zelfoogsttuin aan de rand van Bedum. De tuinderij werkt volgens het principe van gemeenschapslandbouw. Je ‘wordt lid’ van de tuin door een deel van de oogst te kopen voor één heel seizoen. Vervolgens mag je wekelijks jouw deel komen oogsten. Zo weet je waar jouw groente groeit, je kent de tuinder en na een poosje wordt het ook een beetje jouw tuin. Van dit soort tuinen zijn er meer in de provincie. Ze zijn vooral handig voor wie vaak groenten uit ‘eigen’ tuin in huis wil halen.

menu