Dit zijn de voordelen van fietsen naar je werk

Foto via Shutterstock

Naar je werk fietsen is niet alleen voordelig voor het milieu, maar ook voor jou. Zowel voor je gezondheid als voor je portemonnee. Ikbenbewust zet de 10 grootste voordelen van fietsen naar je werk op een rij:

1. Je verkleint het risico op ziekten

Vaker bewegen werkt preventief : fiets je meer, dan verklein je het risico op veel voorkomende ziekten, zoals hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Daarnaast vermijd je contact met bacteriën in het openbaar vervoer.

2. Je verbetert je mentale gezondheid

Niet alleen fysiek, maar ook mentaal kan fietsen veel voor je doen. Dit komt omdat in je lichaam adrenaline (energie) en (het ‘geluksstofje’) endorfine vrijkomen. Maar ook doordat je buiten bent en de tijd kunt nemen om dingen rustig te overdenken.

3. Je bent minder vaak ziek

Werknemers die regelmatig naar hun werk fietsen, zijn minder vaak ziek dan niet-fietsende collega’s. Gemiddeld bespaar je één ziektedag per jaar, zo blijkt uit onderzoek van TNO onder de werknemers van 3 grote Nederlandse organisaties. Hoe vaker medewerkers fietsen en hoe groter de afgelegde afstand, hoe lager het verzuim.

4. Je baas bespaart op kosten

Minder verzuim betekent een geldbesparing voor je baas. Als het aantal werknemers dat naar het werk fietst met 1 procent toeneemt, levert dit werkgevers een kostenvermindering op van circa 27 miljoen euro per jaar . Geld dat weer in andere dingen kan worden gestopt. Een teamuitje, bijvoorbeeld, of een salarisverhoging!

5. Je houdt geld en tijd over

Als je eenmaal een fiets hebt (die je via je werkgever vaak ook nog voordelig aan kunt schaffen), dan kost fietsen je bijna niets. Zet dat maar eens af tegen de brandstofkosten van een auto en de wegenbelasting of tegen de kosten van openbaar vervoer. Daarnaast vermijd je files en vertragingen, waardoor je niet alleen geld maar ook tijd bespaart.

6. Je staat niet meer in de file

Fijn idee toch? Geen ergernissen meer terwijl je in een slakkengang filerijdt en niet meer te laat komen. De reistijd op de fiets is voorspelbaar: je weet zeker dat je op tijd op je werk bent en voor etenstijd weer thuis.

7. Je verlaagt je CO2-uitstoot

Wanneer je op een elektrische fiets naar je werk gaat, dan is je CO2-uitstoot per reizigerskilometer gemiddeld 26 tot 40 keer minder dan wanneer je de auto pakt.

8. Je hoeft geen parkeerplek te zoeken

Een parkeerplek vinden kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Daar heb je geen last van op de fiets. Doordat een fiets veel minder ruimte inneemt, kun je hem altijd wel ergens kwijt.

9. Je verbrandt meer calorieën

Tijdens een rit van 10 kilometer op een elektrische fiets verbrand je 140 calorieën, zo rekende Milieu Centraal uit. Pak je de auto, dan zijn dit maar 18 calorieën.

10. Je begint de dag goed

Heb je moeite met wakker worden en moet je eerst een sloot koffie achterover gooien voor je aan de slag kunt? Dan is fietsen ideaal. Doordat het een lichte workout is, krijg je meteen een energieboost in de ochtend. Een goed begin is het halve werk!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
werk
reis
nooitGeweten