Dol op (duurzame) sneakers? Met deze merken mag je gezien worden

Duurzame sneakers van Veja Foto: Veja

Sneakers: wie heeft er niet een paar in de kast staan? Casual, lekker sportief en geschikt voor onder bijna elke outfit, van alledaags tot ‘op chic’. Deze sneakermerken maken niet alleen jou, maar ook de wereld een beetje mooier:

Veja

Denk je duurzame sneakers, dan denk je al snel aan Veja (zie foto). Dit Franse merk – herkenbaar aan de ‘V’ op de zijkant – zie je steeds vaker voorbijkomen in het straatbeeld. De founders van Veja zien sneakers als een symbool van onze generatie en het huidige tijdperk, met alle ecologische problemen van dien. Ze besteden veel aandacht aan elke stap van het productieproces en, zo zeggen ze zelf, weigeren te kiezen tussen design en sociale verantwoordelijkheid.


Veja-sneakers zijn gemaakt van duurzame materialen als biologisch katoen , plantaardig gelood leer en fairtrade rubber. Het merk heeft verschillende modellen voor dames, heren en kinderen en ook een vegan collectie .


Toms

Jij een paar nieuwe schoenen, een kind in nood ook een paar nieuwe stappers: mooie gedachte, toch? Toms geeft van elke 3 euro winst, 1 euro weg. Het bedrijft heeft op die manier al bijna 100 miljoen schoenen aan mensen in nood kunnen geven, ondersteunt ruim 200 goede doelen en heeft al miljoenen aan impactsubsidies verleend.


De sneakers van dit merk - zowel de buiten- als de binnenkant - worden gemaakt van duurzaam materialen. Denk aan hennep, biologisch katoen en gerecycled polyester. De schoenendozen bestaan grotendeels uit materiaal van gerecycled afval en zijn bedrukt met milieuvriendelijke soja-inkt. Toms heeft een uitgebreid assortiment sneakers, andere schoenen en zonnebrillen voor heren, dames en kinderen.


Komrads

Voor sneakers met een kleine ecologische voetafdruk moet je bij Komrads zijn. Oprichters Greet en Mark, zelfbenoemde sneakerverslaafden, willen bijdragen aan een andere, betere mode-industrie. Ze laten zich daarbij inspireren door hun gezin en de (toekomst van) hun kinderen. Dat resulteert in fijn schoeisel met respect voor mens en planeet, ‘ cause this planet needs you to give a sh* it . Da’s in elk geval heldere taal.


De meest recente aanwinst in de Komrads-familie is de APL, een vegan sneaker die volledig gemaakt is van hergebruikte en gerecyclede materialen. De bovenkant van deze sneaker bestaat uit Apple Eco-leer. Dit duurzamere alternatief voor gewoon leer wordt gemaakt van appelschillen en klokhuizen en heeft veel minder impact op het milieu. De collectie van Komrads is unisex (of: genderneutraal) en verkrijgbaar in maat 36 tot en met 46.


Van top tot teen bewust

Wil je behalve je schoenen ook de rest van je kledingkast verduurzamen? Eerder schreven we over duurzame badmode (m/v), spraken we met de oprichtsters van modemerk Thursdays en deelden we een stappenplan voor het samenstellen van je eigen capsule wardrobe .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
verzorgMe
gewoonLekker