Duurzaam overnachten in Drenthe doe je hier

Camping Voscheheugte in Drenthe. Foto: Sanne Eva Dijkstra

Zin om je tentje op te zetten, je camper of caravan te parkeren? Of wil je een weekendje glamping proberen, zonder daarvoor eerst uren onderweg te zijn? Tadaa: deze 3 mooie accommodaties in Groningen voldoen aan al je (groene) wensen. Reken maar dat je hier extra lekker slaapt.

Pipowagen Bed & Stee

Op het erf van Bed & Stee Lheebroekerzand, aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld, staat een pipowagen waar je met maximaal 3 personen kunt verblijven. De pipowagen is gemaakt van hout, geïsoleerd met natuurlijke materialen en wordt door zonnepanelen voorzien van energie. Met een beetje geluk – en als je geen langslaper bent – zie je als je ’s ochtends vroeg door het raam kijkt reeën langs lopen, die op weg zijn naar het bos.


In het Dwingelderveld (een beschermd Natura 2000-park) kun je kilometers lang wandelen, fietsen of paardrijden. Niets moet, natuurlijk. De pipowagen is zo mooi en stijlvol ingericht, dat je misschien de deur niet eens uit wilt.

Cabins van Cabiner

Oh-zo-mooi, zijn ze: de 100% circulaire cabins van Cabiner op afgelegen plekken in Drenthe. Veel meer off the grid ga je het niet vinden in Nederland. Comfortabel zijn de cabins absoluut, maar dat betekent niet dat je meteen achterover kunt gaan leunen. De wandeling naar de Cabiner is zo’n 6 kilometer, water moet je met de hand pompen en als je toe bent aan een warme douche, moet eerst de houtkachel opgestookt worden. Daar staat tegenover dat je ’s avonds onder de wol kruipt met ecologisch beddengoed en – het allerbeste – omringd wordt door niets dan natuur. Je raadt het al: géén wifi hier.


Een kleine waarschuwing is op z’n plaats: de Cabiners zijn razend populair. Zorg er dus voor dat je ruim op tijd boekt. Kun je zo lang niet wachten, meld je dan aan voor een plaatsje op de wachtlijst. Met een beetje mazzel kun je alsnog snel een nachtje doorbrengen in de ‘Nederlandse wildernis’ in Drenthe.

Camping en eethuisje de Voscheheugte

Natuurkampeerterrein De Voscheheugte (zie foto), tegenover het wonderschone Mantingerzand, is een prachtplek voor zowel ‘gewone’ kampeerders als fans van het luxere glamping. Zoek een mooi plekje voor je tent, caravan of camper op een beschut plaatsje tussen de bomen, of juist op het open veld met weids uitzicht over de weilanden. Of boek een duurzame Trek-In (trekkershut), designhut, Keetje (een superschattige logeerkeet voor 2 personen, inclusief houtkachel) of Tiny Tralaluna (gemaakt van ecologische bouwmaterialen en hergebruikte spullen). In welke accommodatie je ook verblijft, ‘groen geluk’ ligt hier voor het oprapen.


Het Mantingerzand is een uitgestrekt natuurgebied met heide, stuifzand en bos: perfect voor lekker lang dwalen door de natuur. Voor koffie met gebak, lunch en diner kun je op het natuurkampeerterrein aanschuiven in een charmant eethuis waar gekookt wordt met veelal lokale en biologische ingrediënten.

Meer duurzame accommodaties in Noord-Nederland

Wil je je vakantie in Noord-Nederland doorbrengen, maar dan buiten Drenthe? Bekijk ook de duurzame accommodaties in Friesland en Groningen .

menu