Duurzaam project: Sanne maakt meubels van lokale grondstoffen

De duurzame meubels van Sanne Ketelaar

Het is helemaal niet nodig om al onze producten van ver te halen. Onze eigen lokale omgeving heeft namelijk net zoveel te bieden. Dat is de boodschap die Sanne Ketelaar (22) over wil brengen. Voor een studieproject ging ze daarom aan de slag met restmaterialen en grondstoffen die ze in Súdwest-Fryslân vond. Dat leverde iets bijzonders op: meubelstukken met een verhaal.

Duurzame oplossingen bedenken

Duurzaamheid is een thema dat Sanne al langer bezighoudt. Zo is ze zelf vegan, en probeert ze daarmee haar ecologische voetafdruk klein te houden. Daarnaast denkt ze graag na over duurzame oplossingen, zowel binnen als buiten haar studie aan de Academie Artemis in Amsterdam. ,,Mensen willen altijd weer iets nieuws dat beter en goedkoper is. De wereldwijde productie die hiervoor nodig is, zorgt voor veel vervuiling en is daardoor slecht voor het milieu. Ik vind het een leuke uitdaging om te bedenken hoe je dit soort problemen kunt oplossen.”

Meer van dichtbij halen

De coronacrisis zette Sanne verder aan het denken. Ze woont in Haarlem, maar groeide op in Bolsward, Friesland. Haar ouders wonen daar nog steeds en tijdens de corona-lockdown was ze daar veel te vinden. ,,Ik houd enorm van de natuur en de rust in Friesland. Door de coronacrisis waren we sterker aangewezen op onze lokale omgeving, en zo kreeg ik daar nog meer waardering voor. Ik realiseerde me hoeveel we van dichtbij kunnen halen. We hoeven niet alles aan de andere kant van de wereld te laten maken.”


loading

Aan de slag met lokale grondstoffen

Sanne verdiepte zich in bedrijven in de omgeving van Bolsward en zocht uit welke restproducten en grondstoffen er te vinden zijn. ,,Ik ging bijvoorbeeld naar veehouderijen, waarvan je er veel hebt hier in de buurt. Daar vond ik grote bulten kuilfolie dat was gebruikt voor het afdekken van strobalen en weggegooid zou worden.” Ze gebruikte het landbouwplastic om er een zitting voor een stoel van te vlechten.

Bankje van gras en servies van klei

Van gras maakte Sanne een bankje. ,,Ik wilde het landschap vangen en vertalen in een meubelstuk. Gras en de kleur groen zijn een belangrijk onderdeel van het Friese landschap. Daarom ben ik gaan experimenteren en perste ik gras tot een harder materiaal dat zijn kleur behoudt.” Ook gebruikte ze de klei die ze langs de A7 bij de Afsluitdijk vond. ,,Dat is heel zachte klei, waar ik de rand van een tafel mee heb gemaakt. Ik wil er ook nog serviesgoed van maken.”


loading

Zelf een meubelstuk maken

Wil jij ook zo’n bijzonder meubelstuk in huis? Volgens Sanne maak je ze gemakkelijk zelf: ,,Trek eropuit en kijk wat je in je omgeving kunt vinden. Je maakt het jezelf nog makkelijker als je eerst kijkt naar wat je al in huis hebt. Gebruik dat als frame of basis en voeg er iets aan toe, zoals ik bijvoorbeeld deed met oude stoelen of een kast.” Gegarandeerd een uniek meubelstuk!

Meer zien van Sanne’s werk? Je vindt haar op Instagram: @sanneketelaar_

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
ontdek
bewust