Duurzame Friese hotspot: Picknickers

Picknickers in Friesland. Eigen foto

Homemade eten en drinken, een relaxt sfeertje en een prachtig terras met als kers op de taart: een fantastisch uitzicht over het Sneekermeer. Bij restaurant en foodbar Picknickers komt het buitenleven samen met de simpele, goede dingen van het leven. In alles proef je aandacht, plezier en liefde.

Liefst lokaal

Bij Picknickers geen waslijst aan gerechten maar een kleine kaart, aangevuld met een wisselend dagmenu. ,,We koken met de seizoenen mee”, legt eigenaresse Nathalie Walsweer uit. ,,Zo kunnen we producten van een kleine oplage of oogst voor één dag de hoofdrol geven.” Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokaal geproduceerd voedsel, zoals ijs van Hoeve Sonneclaer en burgers van Keurslagerij Spijkerman. ,,We kennen de mensen met wie we samenwerken en weten hoe hun productieproces in elkaar zit.”


loading

Nathalie Walsweer, eigenaresse van Picknickers.

Kleurrijk en puur

Omdat haar moeder goed kan koken en ze thuis een grote moestuin hadden, groeide Nathalie op met lekker eten en gezonde ingrediënten. ,,Ik wil mensen laten ervaren dat eten nóg beter smaakt als je het zelf maakt. Daarom heeft Picknickers een moestuin, met onder andere kruiden en eetbare bloemen.” Die bloemen en kruiden vind je op je bord terug in smaakvolle, kleurrijke en pure gerechten.

Strandtent zonder strand

Na een studie aan de hotelschool en een baan als bedrijfsleider ging Nathalie samen met haar vriend (en mede-eigenaar van Picknickers) Hindrik Rijpkema, op zoek naar een locatie voor haar grote droom: een eigen restaurant. In hun woonplaats Terherne stuitten ze op een houten chalet - een voormalige snackcounter - aan het Sneekermeer. Het bleek de perfecte spot voor een relaxte strandtent. ,,Zonder strand, maar wel middenin de natuur en met veel ruimte voor een terras. Vanwege het kleine gebouw wisten we dat eten in de buitenlucht een hoofdrol moest spelen. Vandaar de naam Picknickers.”

Met liefde gemaakt

Lokaal of biologisch, iets zelf maken of dit door een vakman laten doen: bij Picknickers zoeken ze naar een bewuste mix. ,,Bio is geen must”, vertelt Nathalie. ,,Als ik weet dat een lokale boer goed voor zijn vee of gewassen zorgt, maar geen biokeurmerk heeft, is dat ook prima. Ik vind het vooral belangrijk dat iets met liefde gemaakt is.” Zo staat er een heuse Friese wijn op de kaart: een heerlijke blanc de noir van Frysling (‘de noordelijkste wijngaard van Nederland’). Die doet zeker niet onder voor wijnen van over de landsgrenzen.


loading

Minder voedselverspilling

Op het gebied van voedselverspilling in de horeca is volgens Nathalie nog veel winst te behalen. Bij Picknickers kies je dus zelf je bijgerechten, in plaats van dat je standaard sides bij een hoofdgerecht krijgt. Je kunt kiezen uit kleine en grote porties. Zo hoeft er minder eten weggegooid te worden.

Op je gemak

Ook in het interieur van de foodbar zie je allerlei duurzame elementen. Onder andere in het gebruik van tweedehands meubels en materialen. Dit, de relaxte sfeer en het vrolijke team van Picknickers zorgen ervoor dat je je meteen op je gemak voelt. Het is net een gezellige huiskamer, maar dan buiten.

Praktische informatie

PICKNICKERS - Homemade food & drinks
Ûtbuorren 54
8493 MA Terherne
www.picknickers.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
reis
ontdek
gewoonLekker
menu