Duurzame Groningse hotspot: De Groene Stoel

Groene Stoel

Bij De Groene Stoel in Groningen stad werken ze met biologische en ingrediënten afkomstig van lokale ondernemers. En het restaurant wordt ook nog eens mede gerund door ‘nieuwe Groningers’. Een giga-groene en duurzame toko dus. Of zoals ze zelf graag zeggen: een plek waar iedereen zich welkom en thuis voelt. Dat wilden wij even checken.

Biologisch en lokaal

Schuif je ‘s ochtends aan voor een bakje koffie met huisgemaakte taart... later op de dag geniet je bij deze Groningse hotspot van wereldgerechten bereid met biologische en lokale ingrediënten. Oprichter Nina Hoiting vertelt over de missie van De Groene Stoel: ,,Ieder jaar lopen ‘nieuwe Groningers’ stage ons het restaurant. Ze leren hier de Nederlandse keuken kennen en worden klaargestoomd hun eigen boontjes te doppen. Naast deze werkervaring krijgen ze, in samenwerking met het Noorderpoort College, een opleiding tot horeca-assistent.” Nina heeft jaren in de horeca en sociaalpedagogische dienstverlening gewerkt. ,,Met De Groene Stoel komen die werelden bij elkaar.”


Eten tussen de planten

Duurzaamheid is het andere speerpunt van De Groene Stoel. Op de wekelijks wisselende menukaart staan bijvoorbeeld ‘Bonotto’, Indonesische smoor en Thaise curry. „We werken met een kleine kaart. Voor ieder wat wils, maar voornamelijk vegetarisch en in alle gevallen biologisch.” Wie aanschuift aan een van de tweedehands of gedoneerde tafels, wordt omgeven door een grote hoeveelheid planten. De Groene Stoel is namelijk ook een plantenasiel. „Mensen kunnen bij ons hun plantje achterlaten en andere gasten kunnen die dan weer meenemen”, legt Nina uit. Ook de muren zijn groen en dat past goed bij het duurzame imago van het restaurant, dat een knusse huiskamersfeer uitstraalt.


loading

Oer-Hollands én werelds

De Afrikaanse en Oosterse stijl zie je niet alleen terug in het menu, maar ook in het meubilair en de aankleding, zoals het psychedelische behang en de filigrain lampenkappen. Zo ademt alles bij De Groene Stoel iets van wereldsheid. Op het lunchmenu staan tosti’s en sandwiches met oer-Hollands brood van Baq uit de Folkingestraat, maar evengoed pita’s van Le Souk. Naast yoghurt en wentelteefjes kun je als ontbijt ook de klassiek Oosterse shakshuka bestellen.


Echt Gronings

Nina: ,,Groenten halen we van de Vismarkt, net als Auke’s biologische kaas en vleeswaren. Andere vleeswaren komen uit Sebaldeburen. De koffie wordt gebrand door Gerben van Black&Bloom in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat en onze thee komt van de eigenaren van Hotsoup, Nanette en Rogier uit Roodeschool. De heerlijke taarten worden vers gebakken door huisbakker Henk.” Zo is De Groene Stoel echt een Gronings restaurant: van de gerechten tot het interieur en de mensen.


Goed toeven

Samenvattend: het is goed toeven bij De Groene Stoel. Het restaurant heeft een fijne keuken en het hart op de goede plek. Tip: de taarten van Henk zijn een vroeg bezoekje aan zeker waard. Datzelfde geldt voor de koffie van Black&Bloom, die veel Groningers al kennen als de beste van stad.


Praktische informatie

De Groene Stoel
Gedempte Zuiderdiep 26
9711 HH Groningen
www.degroenestoel.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
eet en drink
ontdek
gewoonLekker