Duurzame baan: een logische stap voor Simon Bijlsma

Simon Bijlsma Foto: Simon Bijlsma

Natuur en milieu hadden altijd al zijn interesse. De studie ecologie die Simon Bijlsma aan de Rijksuniversiteit Groningen volgde, paste dan ook perfect bij hem. Een duurzame baan was daarna een logische volgende stap. Deze vond Simon bij de Friese Milieu Federatie (FMF). Hier houdt hij zich als projectleider inmiddels al ruim 7 jaar bezig met voeding, zwerfafval en biodiversiteit. Thema’s die ook in zijn privéleven een belangrijke rol spelen.

,,De plasticsoep werd heel tastbaar”

Als duiker ondervond Simon aan den lijve wat al ons plastic afval voor gevolgen heeft: ,,Tijdens een vakantie in Egypte ging ik duiken. Daar moest ik me door hele velden van plastic heen banen om weer in een stukje open zee te komen. Dan wordt de plasticsoep wel heel tastbaar.” Deze ervaring zorgde ervoor dat hij met nog meer passie aan Skjin Wetter werkt. Dit jaarlijkse opruimfestijn van vrijwilligers, gemeenten, Wetterskip Fryslân en FMF maakt mensen bewust van de schadelijke gevolgen van zwerfafval en wat je zelf kunt doen om dit te voorkomen, iets waar Simon als geen ander over kan vertellen.

Nooit meer vlees

Duurzame voeding is een thema dat zowel in Simons baan als thuis speelt. ,,Toen mijn dochters 8 jaar waren, ontdekten ze hoe de vleesindustrie werkt. Vanaf die dag besloten ze om nooit meer vlees te eten”, vertelt Simon. ,,Aangezien ik degene ben die thuis het meeste kookt, ben ik me vanaf dat moment nog meer gaan verdiepen in vegetarisch eten.”

Zoveel mogelijk lokaal

Door zijn werk leerde hij steeds meer over duurzame voeding en hoe je dit onder de aandacht brengt bij consumenten. ,,Ik ontmoet allerlei mensen tijdens mijn werk en praat veel over voeding. Nieuwe kennis en tips die ik opdoe, neem ik vervolgens mee naar huis.” De familie Bijlsma eet inmiddels weinig vlees meer, gooit nauwelijks eten weg en eet zoveel mogelijk uit eigen streek en biologisch. Zo shopt Simon zelf ook bij Friese boeren die lokale producten verkopen, terug te vinden op Eetbaar Fryslân , een platform van FMF en partners.

Verantwoordelijkheid bedrijven

Of Simon ook bij een bedrijf kan werken die helemaal niets doet met duurzaamheid? ,,Nee, daar zou ik me niet op mijn plek voelen”, antwoordt hij. ,,Ik vind dat je als bedrijf een verantwoordelijkheid hebt voor je leefomgeving. Stel dat een bedrijf grondstoffen gebruikt waarvoor het regenwoud in Zuid-Amerika moet worden gekapt. Daar zou ik wel moeite mee hebben.”

,,Ik maak bewust al dan niet duurzame keuzes”

Zelf haalt hij dus veel voldoening uit zijn duurzame baan, maar hij zal niet tegen anderen zeggen dat zij werk moeten kiezen waarin duurzaamheid centraal staat. ,,Je moet niet met een opgeheven vingertje wijzen. Dat werkt beslist niet. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken”, aldus Simon. ,,Met mijn gezin maak ik eens in de 4 jaar een reis naar Afrika, iets dat ik voor geen goud wil missen. Dat is belastend voor het milieu, maar ik gun het mezelf en ik doe het daarom niet ieder jaar. Zo maak ik bewust al dan niet duurzame keuzes, op basis van wat ik belangrijk vind. En zorg ik dat mijn ecologische voetafdruk klein blijft.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
werk
bewust
menu