Duurzame kleding shoppen in Groningen: hier moet je zijn

Foto: Stardust Groningen

Op steeds meer plekken kun je terecht voor kleding die goed is voor zowel mens als milieu. Toch moet je maar net weten waar je duurzaam kunt shoppen: aan de etalages zie je dat meestal niet. Daarom zet Ikbenbewust.nl een aantal kledingwinkels met duurzame kledingcollecties voor je op een rij. We starten in Groningen.

1. KOKOTOKO

Shop till you drop? Bij KOKOTOKO in de Oosterstraat kun je met een gerust hart losgaan. Alles wat hier op de planken ligt en aan de rekken hangt is met zorg en aandacht voor de toekomst gemaakt. De kleurrijke collectie mannen- en vrouwenkleding komt van bekende ( MUD jeans , Komodo , People Tree ) en lokale merken. Ze verkopen er ook eerlijk geproduceerde accessoires en spulletjes voor in huis.

2. Schone Zaken

In 1997 opgericht en inmiddels een begrip in Groningen als het gaat om duurzame kleding: Schone Zaken in de Nieuwe Ebbingestraat. En zoals de naam al een beetje weggeeft: alle kleding die je hier shopt heeft een schoon productieproces doorlopen. Te beginnen bij de basismaterialen zoals hennep, bamboe, biokatoen tot het eindproduct en alles daartussenin. Het tegenovergestelde van fast fashion dus en zeker een bezoekje waard.

3. De Recessie en ‘KROY’ Classic Wear

Naast hip, is het dragen van tweedehands kleding ook beter voor het milieu. En hoewel vintage kledingwinkels als paddestoelen uit de grond blijven schieten, heeft Groningen nog steeds twee old-school pareltjes. En heel handig want ze zitten bijna recht tegenover elkaar in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat: De Recessie en ‘KROY’ Classic Wear .


Bij De Recessie kun je terecht voor onder andere de wat hippere en alternatieve vintage kleding zoals Levi’s 501-broeken, sportjacks, pinnies en blouses. Bij KROY vind je vooral jacks, jassen, (heel veel) cowboylaarzen en visserstruien. Wat je ook zoekt, bij een van deze twee winkels slaag je gegarandeerd.

loading

4. Stardust

Voor een stijlvolle shopervaring moet je bij Stardust (zie hoofdfoto) op de hoek van de Gelkingestraat en de Carolieweg zijn. Hier wordt de collectie - die bestaat uit tweedehands, remade en nieuwe duurzame kleding - met zorg samengesteld. Zoek je iets feestelijks, dan vind je hier geheid iets van je gading. De stijl van de meeste kleding lijkt namelijk op wat feestgangers of festivalbezoekers dragen: een en al good vibes .

5. Diezijner

Diezijner in de Zwanestraat heeft sinds een paar jaar een eigen duurzame modemerk: Anna Nyken. De kleding van uitsluitend biologische materialen komt uit een klein atelier in Nederland. De rest van de collectie bestaat uit wisselende merken van verschillende prijsklassen: broeken van Corel , jurken van Tante Betsy , retro van Froy & Dind en kinderkleding van bijvoorbeeld Petit Louie . Bestel je online, dan bezorgen ze dat ook nog eens duurzaam: met de fietskoerier.

Meer, meer, meer!

Groningen heeft nog veel meer leuke winkels met duurzame kleding. Daarom hieronder nóg een lijstje:

  1. Zich Zach, Gelkingestraat (vintage)


  2. Marquant-Department, Oude Boteringestraat (dameskleding)


  3. Reshare Store van het Leger des Heils, Oosterstraat (tweedehands kleding)


  4. Oddity, Oosterstraat (dameskleding en tweedehands)


  5. Haastje Repje, Gelkingestraat (dameskleding)


  6. Ebb18, Oude Ebbingestraat (herenkleding)


  7. Mary Jane Schoenenboetiek, Oosterstraat (damesschoenen)


  8. Artishock, Zwanestraat (dameskleding en tassen)


  9. FIND, Damsterdiep (vintage voor dames)


  10. Vintage Island, Oosterstraat (vintage)

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
ontdek
verzorgMe
gewoonLekker