Duurzame koffiecups: welke moet je hebben?

Foto via Unsplash

Hoewel ouderwetse filterkoffie ook weer populair is, drinken steeds meer mensen koffie uit koffiecupmachines. Helaas veroorzaken al die single use koffiecups wel veel afval. Hoe kun je toch een beetje duurzaam blijven genieten van je dagelijkse bakkie leut, als je daarvoor bij voorkeur koffiecups gebruikt? Wij zochten het voor je uit.

Als je weet hoeveel koffiecups er per dag geproduceerd en weer verbrand worden, is de koffiecupmachine in eerste instantie niet zo milieuvriendelijk. Gebruikte cups belanden vanwege het verpakkingsmateriaal (aluminium en/of plastic) veelal op de toch al groeiende afvalberg. Toch zijn er steeds meer duurzame(re) koffiecups.

Herbruikbare koffiecups

Misschien niet de meest praktische optie (het hervullen van de cups kan een beetje een gedoe zijn) maar wel dubbel voordeel: je kunt je eigen smaken kiezen én je bent een stuk goedkoper uit. Herbruikbare koffiecups zijn gemaakt van plastic of RVS. Het werkt zo: de gemalen koffie schep je in de cup, deze druk je aan en sluit je daarna af. Op deze manier kun je je koffiecups dus meerdere keren gebruiken.


Voor hervulbare koffiecups kun je onder andere terecht bij The Coffeeduck Company en Eco-capsules . Ook handig zijn starterkits zoals die van de Hema , waarmee je je eigen hervulbare koffiecapsules maakt.

Afbreekbare koffiecups

De afbreekbare koffiecup is een mooi alternatief, maar hier zit wel een addertje onder het gras. Vaak zijn ze gemaakt van composteerbaar materiaal zoals maïs en suikerriet, toch adviseert onze overheid dat deze cups bij het restafval moeten. Dit komt omdat het afbraakproces van deze composteerbare materialen nog te lang duurt voor de Nederlandse afvalwerking.


Deze merken doen goede dingen op het gebied van milieuvriendelijkheid:

  • Fairtrade : koffie van dit eerlijke merk was er al maar de koffiecups zijn nu ook biologisch afbreekbaar. Naast 100 procent fairtrade en biologisch, zijn de cups 100 procent composteerbaar. Het initiatief ‘Fairtrade carbon credits’ zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot die de productie en transport van de koffie veroorzaken, wordt rechtgetrokken.


  • Peeze : de productie van deze klimaatneutrale koffiecups is minder belastend omdat ze van een natuurlijk restproduct worden gemaakt in plaats van nieuw plastic. Daarnaast komen bij het verbranden van de cups geen giftige stoffen vrij. De koffie wordt zo duurzaam mogelijk verbouwd en de koffieboeren krijgen hier een eerlijke prijs voor.


  • De Koffiejongens : met het drinken van de koffie uit deze 100 procent afbreekbare cups draag je bij aan betere leefomstandigheden van de koffieboeren. De koffie is geteeld met respect voor de natuur en de koffiecups worden grotendeels per fiets of lopend bezorgd, in kartonnen dozen van 95 procent gerecycled materiaal.


  • Wakuli : eerlijke en verse koffie met weinig milieu-impact, direct van de koffieboer bij jou op de deurmat. Deze Amsterdamse start-up focust zich naast kwaliteit en versheid ook op duurzame, eerlijke handel. Zo ontvangen de koffieboeren waarmee Wakuli werkt minimaal 2 keer meer salaris dan boeren die supermarktkoffie produceren.

Recyclebare koffiecups

Naast herbruikbare en afbreekbare cups, kun je ook kiezen voor recyclebare koffiecups. Nespresso en Dolce Gusto, bijvoorbeeld, hebben daar een recyclesysteem voor. Je verzamelt de cups in een recyclezak en levert je gebruikte cups weer in. Hoe de grondstoffen vervolgens worden verwerkt, verschilt per fabrikant. Gebruikte Nespresso- en Dolce Gusto-cups kun je onder andere inleveren via de post (of een pakketpunt). Andere merken, zoals Starbucks en L’Or, hebben vergelijkbare recyclesystemen.

Welke koffiecup in welk apparaat?

Dan nog even iets over koffiecupmachines, want die heb je in allerlei soorten en maten. Net als de koffiecups of koffiecapsules, ook al zijn die over het algemeen redelijk universeel. Welke koffiecup je precies nodig hebt, hangt af van het systeem van je machine. De website van de Consumentenbond vertelt je meer over de verschillende koffiecupmachines en welke cups je hier voor kunt gebruiken.

menu