Duurzamer eten, wonen, verzorgen, werken en reizen in 2021

Foto via Unsplash

Elke dag is een goede dag om bewuste, duurzame(re) keuzes te maken. Toch is de start van een fris en fonkelnieuw jaar altijd een mooie gelegenheid om het roer een (beetje) om te gooien. Welke kleine of grotere stappen kun jij dit jaar nemen op weg naar een groenere wereld en een duurzame toekomst? Wij helpen je alvast met een voorraad tips en suggesties. Gelukkig nieuwjaar!

Duurzamer eten

Eet je het hele jaar door aardbeien en heeft veel van het voedsel op jouw bord een lange vliegreis achter de rug? Eten volgens de seizoenen is lekker, gezond en voordelig. Doe je boodschappen bij voorkeur zoveel mogelijk bij lokale boeren en regionale producenten, net als Marinde . Zo weet je zeker dat je eten zo weinig mogelijk voedselkilometers heeft gemaakt, eet je bijna automatisch wat er in het seizoen is en steun je de ondernemers in jouw omgeving. En als je een beetje slim inkopen doet, hoeft duurzaam eten écht niet duur te zijn.

Duurzamer wonen

Energieverbruik is een flinke kostenpost op het gebied van wonen, zowel voor jezelf als voor het milieu. Wil je duurzamer wonen én geld besparen, oriënteer je dan dit jaar eens op de verschillende energiebesparende mogelijkheden die er zijn. Het beter isoleren van je woning is alvast een goed begin. Inspiratie nodig? Lees dan vooral het verhaal van Vivian en Martijn . Zij willen binnen 10 jaar energieneutraal wonen in hun verbouwde woonboerderij uit 1910. Wel zo fijn: er zijn verschillende subsidies waar je gebruik van kunt maken als je je woning verduurzaamt.

Duurzamer verzorgen

Maak in januari tijd voor het uitmesten van je kledingkast, dan begin je het jaar met een schone lei. Met een capsule wardrobe weet je precies wat er in je kast hangt en welke kledingstukken je goed met elkaar combineren. Het eeuwige ‘ik heb niets om aan te trekken’-dilemma is daarmee voorgoed verleden tijd. Heb je toch iets nieuws nodig? Kies dan – net als Olga – voor tweedehands of fair , of huur eens een outfit bij de kledingbibliotheek .

Duurzamer werken

Meer beweging en meer ‘groene’ momenten maken je werk een stuk gezonder én leuker. En dat vergroenen van je werkdag is helemaal niet zo ingewikkeld. Werk je nog steeds volledig of af en toe thuis? Ook je thuiswerkdag kan met wat slimmigheidjes best een beetje groener . Ga je dit jaar op zoek naar een nieuwe baan, kijk dan eens of je een werkplek kunt vinden waar je positieve impact kunt maken. Zo gaat Anna-Geesje als gebiedsteammedewerker de strijd aan tegen eenzaamheid en vond Simon de keus voor een duurzame baan niet meer dan logisch.

Duurzamer reizen

In 2020 reisden we misschien wel minder dan ooit. Tenminste: naar het buitenland. Door de coronamaatregelen ontdekten we ook opnieuw hoe mooi ons eigen land is. Vaak bleven we zelfs binnen de provinciegrenzen (of vierden we thuis vakantie ). En waarom ook niet? Friesland , Groningen en Drenthe zijn stuk voor stuk onwaarschijnlijk mooi. Wil je in 2021 nog meer avonturen beleven in Nederland, droom dan nu alvast weg met de leukste Nederlandse reisboeken .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
ontdek
nooitGeweten