Een groen dak: zo regel je dat

Foto via Shutterstock|Rene Notenboom

Meestal plant je ze in de tuin of je zet ze in huis, maar je kunt planten ook op je dak kwijt. Dat ziet er mooi uit én heeft voordelen voor het milieu. Zo is het, bijvoorbeeld, goed voor de biodiversiteit en het helpt fijnstof uit de lucht te filteren. Bovendien gaat je dak langer mee doordat de beplanting zonlicht tegenhoudt. Je kunt er dus ook nog eens geld mee besparen. Lijkt het je wel wat, een groen dak? Houd hier dan rekening mee:

1. Is je dak geschikt voor beplanting?

Platte daken zijn het meest geschikt. Bij een hellend dak loopt de regen namelijk makkelijker weg, waardoor planten sneller uitdrogen. Daarnaast heb je op schuine daken vaak speciale verankeringen nodig. Geen plat dak op je huis? Ook op je schuur of tuinhuisje kun je planten laten groeien. Zoek van tevoren wel uit of het dak dat je wilt vergroenen sterk genoeg is. Nieuwbouwwoningen zijn het meest geschikt. Is het dak ouder dan 20 jaar, laat er dan eerst even een expert naar kijken.

2. Wil je een sierdak of daktuin?

Er zijn twee verschillende soorten groene daken. Zo bestaan er sierdaken waarop je niet kunt lopen, beter bekend als extensieve groene daken. Vaak bestaan deze uit sedumplanten; vetplanten die licht van gewicht zijn en zowel droogte als flinke regenbuien kunnen verdragen. De tweede soort is een daktuin, ook wel een intensief groen dak genoemd, waar je wel overheen kunt lopen. Voor de laatste is een steviger dak nodig en er komt meer bij kijken als het gaat om de aanleg en het aanvragen van een bouwvergunning. Een daktuin vraagt ook meer onderhoud dan een sierdak.

3. Heb je een bouwvergunning nodig?

Ga je voor een intensief groen dak, oftewel een daktuin? Dan moet je altijd een bouwvergunning aanvragen. In sommige gevallen geldt dit ook voor sierdaken, afhankelijk van de grootte en het gewicht: als deze zwaarder is dan 200 kilo per vierkante meter of de voedingslaag (substraatlaag) is dikker dan 20 centimeter, dan heb je een bouwvergunning nodig.

4. Doe je het zelf of laat je het aanleggen?

Ben je heel handig en ga je zelf aan de slag? Als je voor een sierdak gaat, is dit prima te doen. Helemaal als je werkt met kant-en-klare vegetatiematten. Laat je het liever door een specialist aanleggen? Let dan op het kwaliteitskeurmerk voor groenprofessionals: GroenKeur . Dan weet je zeker dat je goed zit.

5. Kun je subsidie krijgen?

In veel gevallen kun je subsidie krijgen voor de aanleg van een groen dak. Dat scheelt enorm in de kosten. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen, die per gemeente kunnen verschillen. De grootte van je dak bepaalt bijvoorbeeld de hoogte van de subsidie en het is vaak een vereiste dat een specialist het groene dak aanlegt. Zoek dit uit voordat je aan de slag gaat, om teleurstelling achteraf te voorkomen. Kijk op de website van je eigen gemeente voor meer informatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
woon
zoDusOok