Een zero waste kerstdiner in 5 stappen

Kerstdiner. Foto via Unsplash

Oké, oké: een 100% afvalvrij kerstdiner op tafel zetten is misschien te ambitieus. Maar je kunt het proberen, toch? Ikbenbewust helpt je in 5 stappen op weg naar een knaller van een kerstdiner met zo weinig mogelijk afval qua voedsel en verpakkingen.

Stap 1: stem het menu af

Probeer recepten te kiezen met dezelfde ingrediënten. Heb je voor het voorgerecht bijvoorbeeld het sap van een citroen nodig? Misschien kun je de schil van diezelfde citroen in het nagerecht verwerken. Zo is het kookwater van groenten perfect als basis voor een soep en zijn restjes brood ideaal voor het maken van croutons.

Stap 2: maak een lijstje

De volgende stap op weg naar een kerstdiner zonder afval is een goede boodschappenlijst. Verzamel alle recepten en schrijf vervolgens op een lijstje hoeveel je van ieder ingrediënt nodig hebt. Zo voorkom je dat je te veel koopt. En vergeet vooral niet te checken wat er al in huis is. Misschien staat er nog het een en ander in je keukenkastjes of ligt een deel van de benodigde spullen al in de koelkast of vriezer. Die kun je dan meteen afstrepen.

Stap 3: afvalvrij inkopen

Koop ingrediënten als het even kan zonder verpakking. Een goede plek om verpakkingsvrij boodschappen te doen is de markt. Maar ook steeds meer (biologische) supermarkten maken het makkelijker voor je. Zorg zelf voor (stoffen) zakjes om de producten in mee te nemen.

Stap 4: bewaar restjes – of maak ze meteen op

Bewaar het voedsel dat je overhoudt tijdens het koken én na het eten op de juiste manier , zodat het niet alsnog verloren gaat. Voedsel dat al bereid is bewaar je in luchtdichte bakjes in de koelkast of de vriezer. Heb je na de kerstdagen wel zin in nóg een feestje? Nodig dan een stel vrienden of familieleden uit voor een kliekjesdiner. Vraag je gasten om zelf ook hun eigen kerstkliekjes mee te nemen.

Stap 5: Goed scheiden

Lukt het je een zero waste kerstdiner op tafel te zetten? Chapeau: we horen graag je tips! Blijft er toch iets aan verpakkingen of voedselrestjes over? Zorg er dan voor dat je je afval goed scheidt.

Vlees noch vis

Nu je toch zo lekker bezig bent: daag jezelf nog wat extra uit en kook een vega(n) kerstdiner waarbij je zoveel mogelijk gebruikmaakt van lokale en regionale producten .


Deze tips zijn natuurlijk ook goed toe te passen op andere avonden waarop veel gekookt en gegeten wordt: 21-diners, Thanksgiving diners, verjaardagen. Heb jij nog goede tips om afval in de keuken te voorkomen? We horen het graag!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
eet en drink
bewust
menu