Eigenlijk heel logisch: de circulaire economie

Foto: Timothy Paul Smith/Unsplash

Je hebt de term vast wel eens gehoord: circulaire economie. En dat het iets met duurzaamheid te maken heeft, zal ook geen nieuws zijn. Steeds meer ondernemers richten hun bedrijf circulair in, maar ook als burger of consument kun je een belangrijke bijdrage leveren aan de circulaire economie.

Ikbenbewust legt uit wat ‘circulair’ nu eigenlijk betekent en geeft je praktische tips om meteen mee aan de slag te gaan.

Van lineair…

Onze economie is nu nog voornamelijk lineair. Simpel gezegd, betekent dit dat we grondstoffen gebruiken om producten van te maken, die we na gebruik weggooien. En dan leven we ook nog eens in een wegwerpmaatschappij, waarin we steeds meer spullen kopen die we steeds sneller weggooien. Dat levert een enorme berg afval op en put (natuurlijke) grondstoffen uit. Dat kan zo niet doorgaan. Als we ook in de toekomst welvarend en gelukkig willen leven op een gezonde aarde moeten we – linksom of rechtsom – naar een ander systeem.

… naar circulair

In een circulaire economie sluiten we de kringloop van grondstoffen. Zo’n economie wordt daarom ook wel ‘kringloopeconomie’ genoemd. We gooien niets meer zomaar weg. Het ideaal is zelfs: geen afval. Dit houdt onder andere in dat we producten en grondstoffen zoveel mogelijk proberen te hergebruiken. Maar de circulaire economie draait niet enkel en alleen om afval en recycling. Het gaat ook over zaken als duurzame energie, het behoud van biodiversiteit en het zorgen voor sociale inclusiviteit.

Zo kun jij zelf aan de slag met de circulaire economie

1. Scheid je afval

Kleine moeite, groots effect: bied jouw afval gescheiden aan. Zo gaat groenten-, fruit- en tuinafval in de groene container, papier in de papierbak, glas in de glasbak en restafval in de grijze container. Best eenvoudig, nietwaar? Toch zitten veel grijze containers nog vol met glas, papier en gft. En dat maakt hergebruik onnodig ingewikkeld. Twijfel je? Check dan de Afvalscheidingswijzer .

2. Ga uit van de 3-R-aanpak

Oftewel: reduce, reuse, recycle . Als je minder koopt, gooi je minder weg ( reduce ). Wat jij niet meer nodig hebt, kan een ander misschien gebruiken: geef het weg of breng het naar de kringloopwinkel ( reuse ). Heb je toch afval? Scheid het dan goed zodat de grondstoffen – plastic bijvoorbeeld – opnieuw gebruikt kunnen worden ( recycle ).

3. Upcycle je afval

Net iets anders dan recycling, en eigenlijk nog beter, is upcycling . Upcyclen betekent dat je iets op zo’n manier hergebruikt dat het toegevoegde waarde krijgt. En dat is soms heel simpel. Gebruik bijvoorbeeld lege glazen potjes of plastic flessen als vaas of maak zelf een tuinbank van resthout.

4. Laat spullen repareren

Mist er een knoop van je spijkerbroek ? Zijn de zolen van je schoenen versleten? Vertoont je laptop mankementen? Schaf niet meteen iets nieuws aan, maar laat kapotte spullen (als dat kan) repareren. Vaak gaan ze dan nog heel lang mee. En je bespaart er nog geld mee ook.

5. Kies voor duurzame energie

Onderzoek of je woning geschikt is voor zonnepanelen. Eerlijk is eerlijk: zonnepanelen zijn een investering. Maar die heb je er zo uit. Je wekt er namelijk niet alleen helemaal zelf duurzame energie mee op, de waarde van je koophuis stijgt ook.

6. Meer lokaal, minder vlees

Echt verse melk, groenten die net van het land komen: eten van het seizoen en van lokale producenten smaakt het allerlekkerst. Daar fiets je toch met liefde een stukje voor om? Geef vooral groenten een hoofdrol in je voedingspatroon. Vaker vegetarisch of veganistisch eten is gezond voor jou en beter voor de planeet; de vleesindustrie is een behoorlijke vervuiler.

7. Duurzaam onderweg

Leg korte afstanden lopend of met de fiets af en reis als je verder weg moet eens wat vaker met het openbaar vervoer. Als je aan een nieuwe auto toe bent, overweeg dan een elektrische of hybride auto of een voertuig op groengas. Hoef je zelden ver van huis? Dan is er in jouw buurt of dorp misschien zelfs wel een deelauto waar je gebruik van kunt maken.

8. Help een ander

Een circulaire economie is een sociale economie, waarin welzijn belangrijker is dan welvaart. Misschien kun je een paar uurtjes per week helpen in een verzorgingstehuis, wandelen met asielhonden of Nederlandse les geven aan asielzoekers? Veel stichtingen en maatschappelijke organisaties kunnen een extra paar handen heel goed gebruiken. Dichterbij kan trouwens ook. Vraag die oude buurman eens of je kunt helpen met de boodschappen of het vegen van de stoep, bijvoorbeeld.

Week van de Circulaire Economie 2021

In heel Nederland vieren we vanaf 1 februari weer de Week van de Circulaire Economie . Check de agenda voor interessante events, zoals een circulaire kookworkshop.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
ontdek
nooitGeweten
bewust
menu