Energiebesparing voor bedrijven: 10 simpele tips

Foto via Unsplash

Binnen bedrijven en organisaties valt vaak nog veel te besparen op de energie. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Met deze 10 simpele tips wordt energie besparen een fluitje van een cent.

1. Gebruik LED-verlichting

LED-lampen verbruiken 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder dan halogeen. Daarnaast gaat LED-verlichting een stuk langer mee en bevat het minder stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals kwik.

2. Gebruik automatische schakelaars

Installeer een schemer- of bewegingsschakelaar voor de lampen, zodat ze niet onnodig branden. Met een klokthermostaat kun je de verwarming in een bedrijfspand automatisch regelen. En gebruik voor de airconditioning een tijdschakelaar die je instelt op kantooruren.

3. Stap over op een groene energie

Duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie dragen minder bij aan klimaatverandering dan ‘grijze’ stroombronnen zoals kolen-, gas- en kerncentrales. Kies daarom voor een groene energieleverancier. Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE zetten de beste opties voor je op een rij.

4. Schakel de automatische slaapstand in

Stel je computer zo in dat hij automatisch in de slaapstand gaat na 5 minuten inactiviteit. Zo bespaar je - zonder erover te hoeven nadenken - ook tijdens een koffiepauze of overleg energie.

5. Breng radiatorfolie aan

Een groot deel van de warmte van radiatoren gaat verloren via ramen of buitenmuren. Dit verlies kun je verminderen met radiatorfolie: makkelijk aan te brengen en zo terugverdiend dankzij de besparing op je energiekosten.

6. Zet je computer en printer uit na een werkdag

In de sluimerstand verbruiken elektrische apparaten onnodig stroom. Zet computers en printers daarom na iedere werkdag uit. Dan gaan ze ook langer mee, waardoor je minder vaak nieuwe hoeft te kopen en dat is weer beter voor het milieu.

7. Laat kapotte elektronica repareren

Het kost relatief veel energie en zeldzame grondstoffen om computers, laptops, tablets en printers te maken. Kijk daarom eerst eens of je kapotte elektronica kunt (laten) repareren.

8. Let op het energielabel

Toch nieuwe apparatuur nodig? Let dan goed op het energielabel en kies bij voorkeur voor A+++. Apparaten met dit label zijn een stuk energiezuiniger, waardoor je flink kunt besparen op je energierekening.

9. Neem laptops in plaats van computers

Als je nieuwe computers nodig hebt, overweeg dan eens om op laptops over te stappen. Deze zijn een stuk zuiniger in gebruik. Bovendien kun je ze overal mee naartoe nemen, waardoor printen minder vaak nodig is.

10. Investeer in gedeelde zonnepanelen

Is jouw bedrijfsdak niet geschikt voor zonnepanelen of is de investering te groot? Je kunt ook investeren in gedeelde zonnepanelen. Die liggen ergens anders, bijvoorbeeld op het dak van een school, organisatie, voetbalstadion of boerenschuur. Dit kan vaak al vanaf een paar tientjes. Milieucentraal legt uit hoe dit precies werkt.


Ook slim én kostenbesparend: delen op de werkvloer en minder papier verspillen .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
werk
nooitGeweten
menu