Friese natuurgebieden voor op je bucketlist

Foto: Mijke Bos

Beekjes, rivieren, meren, de Waddenzee: denk je Friesland, dan denk je water. Niet zo gek, want de provincie bestaat uit ongeveer evenveel water als land. Wie van watersport houdt, voelt zich dan ook meteen thuis. Watervrees? Ook als je hart sneller gaat kloppen van bos of uitgestrekte zandvlakten heeft Friesland genoeg bucketlistmateriaal. Ikbenbewust zet een aantal van de mooiste Friese natuurgebieden voor je op een rijtje:

Friese waddenkust

Met 4 Friese Waddeneilanden – Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog – én een uitgestrekte waddenkust ‘aan de wal’ is dit gebied eigenlijk te groot om in één adem te noemen. We doen het toch, maar wel met een waarschuwing: neem uitgebreid de tijd om de Wadden te ontdekken. Ieder eiland en elk kustgebied heeft namelijk een heel eigen karakter.


loading


Ga op zoek naar kokkels, mosselen of zeekraal voor een culinaire uitspatting. Leef je uit op het water of tuur gewoon wat voor je uit vanaf of vlak over de dijk (bijvoorbeeld bij Wierum of Moddergat). Een kleine greep uit de natuurparels in dit gebied:


  • Zwarte Haan: perfect voor een stevige uitwaaiwandeling op zondag. Al starend vanaf de dijk spot je hier met een beetje geluk zelfs flamingo’s . Vergeet je verrekijker niet!


  • De Boschplaat: een adembenemend mooi beschermd natuurreservaat aan de oostkant van waddeneiland Terschelling, met duinen, uitgestrekte zandvlakten, kwelders en moerassen. Bijzonder is ook de Berkenvallei, een bos dat helemaal uit zichzelf is ontstaan.


  • Nationaal Park Schiermonnikoog: Schiermonnikoog is niet alleen het kleinste bewoonde waddeneiland, maar ook een van de wildste plekken van ons land. De natuur gaat hier rustig haar gang. Het eiland wordt gevormd door zee, wind en zand en heeft ondanks de kleine oppervlakte een veelzijdig landschap.


loading


Nationaal Park de Alde Feanen

Dit is een van de grootste moerasgebieden in West-Europa, met veel (broed)vogels en maar liefst 400 verschillende plantsoorten. Kom je in het zomerseizoen? Dan is dit een prachtige plek om vanaf het water te bewonderen, bijvoorbeeld in een (fluister)bootje of per sup.

Rijsterbos en Mirnser Klif

Wil je niet kiezen tussen bos en water? Hup, op naar Gaasterland. Hier wandel je van de eeuwenoude statige eiken en beuken aan landgoedlaan Murnserleane in het Rijsterbos naar het Mirnser Klif. Deze natuurlijke zeewering beschermde het land tegen het water van het IJsselmeer.

Mandefjild

Bij Bakkeveen vind je nog zo’n Fries hoogtepunt: het Mandefjild. Dit gebied - met heide, bos, vennetjes en een zandverstuiving – behoort tot Nationaal Park Drents-Friese Wold, op de grens van de provincies Friesland en Drenthe. Al dwalend ontmoet je zomaar een paar Drentse heideschapen of Exmoorpony’s. Prachtig om te zien, maar ze hebben ook een praktische functie: de grazers geven de heide meer ruimte om te groeien.


loading


Hondenbaasjes opgelet

Gaat je viervoeter mee? Check dan vooraf of je hond mee mag. In veel natuurgebieden is Fikkie welkom, maar alleen aangelijnd. In het broedseizoen zijn honden – en soms ook hun baasjes – niet in alle gebieden toegestaan. Meestal wordt dit op borden bij de start van wandelpaden aangegeven.

Handige websites

Kijk voor meer informatie over natuurgebieden op de websites van It Fryske Gea , Staatsbosbeheer en Nationaal Park . Bij Natuurmonumenten vind je mooie fiets- en wandelroutes en Visit Friesland heeft een uitgebreid aanbod tips over mooie gebieden en leuke (natuur)activiteiten verspreid door de hele provincie. Info over de Wadden vind je bij Visit Wadden en Wadtodo .

Liever naar Groningen of Drenthe?

Ken je Friesland al op je duimpje of heb je gewoon zin om ook de rest van Noord-Nederland te ontdekken? Ikbenbewust zette ook voor Groningen en Drenthe op een rijtje welke natuurlijke highlights niet mogen ontbreken op je bucketlist.

--

Foto bovenaan artikel: Kokkels sprokkelen – Mijke Bos

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
reis
nooitGeweten