Hieraan herken je natuurlijke cosmetica

Foto via Unsplash

Make-up, deodorant, shampoo, tandpasta en scheerschuim zitten vaak vol chemische troep: ingrediënten die schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor je huid en gezondheid. Voor natuurlijke cosmetica geldt dit niet. Hoe herken je een natuurlijk, milieuvriendelijk product?

Het woord ‘natuurlijk’ is niet beschermd. Cosmeticamerken kunnen het dus al op hun verpakking zetten wanneer een product maar 1 procent natuurlijke ingrediënten bevat. Hierdoor denk je misschien dat je een milieuvriendelijk alternatief te pakken hebt, maar als je goed naar de ingrediëntenlijst kijkt, blijkt het tegendeel waar. Dit wordt ook wel greenwashing genoemd. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om écht natuurlijke cosmetica te herkennen.

Let op keurmerken

Er bestaan allerlei keurmerken voor natuurlijke cosmetica. Wanneer je deze op de verpakking van bijvoorbeeld je shampoo of mascara ziet staan, weet je zeker dat het goed zit. Drie bekende keurmerken die je in Nederland tegenkomt zijn:

1. Ecocert

Een Frans keurmerk voor natuurlijke en biologische cosmetica. Zie je een product met dit label? Dan kun je ervan uitgaan dat er enkel natuurlijke grondstoffen zijn gebruikt, het gemaakt is met duurzame grondstoffen en het een milieuvriendelijk proces heeft doorlopen.

2. NaTrue

Het strengste internationale label voor natuurlijke cosmeticaproducten. Kunstmatige ingrediënten zijn niet toegestaan in producten met dit keurmerk; deze moeten 100 procent natuurlijk zijn. NaTrue werkt met een driesterrensysteem: hoe meer sterren, hoe beter voor het milieu.

3. Cosmos

Een Europees keurmerk voor natuurlijke en biologische cosmetica, ontwikkeld door 5 grote Europese certificeringsorganisaties. Alleen wanneer er bij de productie en de verpakking in alles rekening is gehouden met het milieu, krijgen cosmetische producten dit keurmerk.


Meer weten over cosmeticakeurmerken? Op de website van Milieu Centraal vind je een volledig overzicht van alle keurmerken en waar zij voor staan.

Vermijd deze ingrediënten

Werp voordat je een product koopt eens een blik op de ingrediëntenlijst. Die lijkt vaak in geheimtaal geschreven, maar als je een aantal termen onthoudt, is het al makkelijker te ontcijferen. Je kunt dan vrij snel zien of je te maken hebt met natuurlijke cosmetica.


Producten met deze ingrediënten wil je liever niet in huis halen:

  • Parabene n : chemische conserveringsmiddelen die je hormoonbalans verstoren.

  • Siliconen : de synthetische variant vormt een laagje op je huid of haar en droogt het daardoor uit.

  • Ftalaten : is bedoeld om verzachtend te werken, maar kan allergische reacties veroorzaken.

  • PEG (polyethyleenglycol) : niet goed voor je huid, er wordt zelfs een link gelegd met kanker.

  • SLS (Sodium Lauryl Sulfate) : zorgt voor een schuimend product, maar kan ook je huid irriteren en haaruitval veroorzaken.

Kies duurzame merken

Geen zin om de verpakking van ieder product te checken? Sommige cosmeticamerken produceren uitsluitend natuurlijke of biologische producten. Daarmee zit je dus altijd goed. Bekende voorbeelden van duurzame merken zijn: The Body Shop en Yves Rocher. De verpakkingen van The Body Shop zijn gemaakt van gerecyclede materialen en hun opbrengst gaat deels naar organisaties op het gebied van dierenwelzijn, milieubescherming en mensenrechten. Yves Rocher gebruikt alleen biologische planten voor haar cosmetica.


Met producten van Dr. Hauschka, Green People, Lavera, Living Nature en Themis zit je ook goed. De producten van Lavera dragen bijvoorbeeld allemaal het NaTrue-label. Ben je vegan? Dan is Green People een aanrader. Zij ondersteunen een natuurlijke leefstijl. Verschillende van deze merken zijn onder andere te koop bij de Wereldwinkels.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
verzorgMe
zoDusOok