Is een (elektrische) deelauto iets voor jou? Dit zijn je opties

Foto: Coen Berkhout

Meestal red je je prima met de fiets, taxi, het openbaar vervoer of lopend. Maar soms is een auto nét ietsje handiger. Zeker als je dag vol afspraken zit, je heel vroeg op pad moet of wanneer je er met de kinderen op uit gaat. Voor die situaties is een deelauto ideaal. En misschien heb je wel eens een auto gehuurd of geleend van vrienden, familie of buren: eentje delen is niet heel anders. Ikbenbewust zet een aantal opties voor je op een rij zodat je zelf kunt bepalen welke bij jou past.

Huren bij de buren

Dat werkt zo: via een zogeheten peer-to-peer platform huur je de auto van iemand bij jou uit de buurt. Het platform regelt het papierwerk, de betaling en verzekering. Jij haalt zelf de sleutels op bij de verhuurder en levert de auto na gebruik daar weer netjes in. Easy does it!

Delen met vrienden

Dat kan via een officieel platform waarbij je met een vaste groep gebruikmaakt van een deelauto van die aanbieder. Je kunt een eigen groep maken en de verzekering regelen via de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (kosten: 20 euro per huishouden per jaar). Je kunt dit natuurlijk ook informeel regelen. Bijvoorbeeld via een gezamenlijke (digitale) kalender, WhatsApp-groep of Excel-planning.

Een abonnement

Er zijn autoverhuurders waar je een abonnement kunt afsluiten zodat je doorlopend toegang hebt tot meerdere auto’s. Zo’n auto kun je vervolgens online reserveren en zelf openen met een (OV-)chipkaart of je smartphone. De auto’s staan op vaste parkeerplekken in je wijk en je betaalt vaak per kilometer of per minuut.

Eenrichtingsverkeer

Soms kun je een deelauto op een andere plek terugzetten, zodat je van A naar B kunt met de auto en terug met het openbaar vervoer. Op dit moment is deze vorm alleen beschikbaar via een abonnement bij een professionele aanbieder. Bij sommige aanbieders mag je de auto alleen achterlaten in dezelfde stad, bij andere mag dat ook in een andere stad. Je hoeft dan geen parkeerkosten te betalen op je bestemming. Via een app op je smartphone vind je de dichtstbijzijnde auto en kun je de auto openen en afsluiten.

Een auto lenen

Bijna de helft van alle Nederlanders (45 procent) leent zijn auto al uit aan bekenden. Als je dit doet is het slim om samen goede afspraken te maken over de verzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor de auto. Schade aan anderen is dan gedekt als de auto is uitgeleend, maar dat geldt niet voor schade aan de geleende auto. Dit kun je oplossen met een tijdelijke verzekering, zoals die van Clixx. Of je legt het vast via een besloten vriendengroep op een peer-to-peer platform: je betaalt dan geen huur, maar bent wel verzekerd.

Overzicht van deelauto’s

Ben je benieuwd naar welke deelauto’s bij jou in de buurt staan? Kijk dan even op de kaart van Ritjeweg.nl, daar vind je ze allemaal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
reis
nooitGeweten