Jannie kiest voor vegan: ‘Ik voel me meer verbonden met de natuur’

Jannie heeft een vegan lifestyle

Jannie Slot (34) uit Leeuwarden stopte heel bewust met het eten van vlees toen ze 12 jaar was. Op haar 20ste besloot ze haar garderobe leervrij te maken en vanaf dat moment let ze ook op producten waar gelatine (een bindmiddel uit dierlijk slachtafval) in zit, zoals snoep en taart. Nog eens 10 jaar later koos ze voor een volledig veganistische leefstijl. ,,Ik eet als veganist heerlijk en voel me veel meer verbonden met mezelf en de natuur.” Haar dochter doet vrolijk mee.

Geen dierenleed meer

Al fietsend naar school kwam Jannie wel eens van die grote veewagens tegen, vol koeien, varkens of kippen. Dan dacht ze aan de lange lijdensweg die de beestjes misschien hadden afgelegd. ,,Ik kon vlees niet meer los zien van dieren, waar ik zoveel compassie voor voelde.” En zo werd ze op haar 12de vegetariër. Toen een vriendin van de een op de andere dag veganist werd, ging Jannie zich ook verdiepen in de zuivelindustrie. ,,Ik ontdekte dat koeien non stop worden bezwangerd en dat het kalf bijna direct bij de moeder wordt weggehaald. Alleen maar zodat wij hun melk kunnen gebruiken. Dat brak mijn hart.” Ze besloot dat ze niets meer te maken wilde hebben met dierenleed.


Waarden en normen

,,Ik zag eens een filmpje waarin ganzen de weg overstaken. Iedere automobilist remde meteen, dat doe je gewoon. Je wilt zo’n dier niet doden. Eenmaal in de supermarkt ontstaat er een soort disconnectie. Dan is vlees opeens weer vlees en vergeten we dat er dieren voor geslacht zijn.” Volgens Jannie voelen dieren net als wij pijn en zijn ze ontzettend intelligent. Sinds ze veganist is, voelt ze zich meer in lijn met haar eigen waarden en normen. ,,Ik durf te kijken met mijn hart en niet te leven naar wat volgens de maatschappij normaal is.”


Meer dan voeding

Het duurde even voordat Jannie gewend was aan de vegan lifestyle. ‘Wat kan ik nog eten?’, vroeg ze zich eerst af. ,,Want ik houd enorm van eten! Gelukkig ontdekte ik al snel dat er veel mooie en lekkere veganistische producten zijn. Mijn eetpatroon was vrij vlot omgegooid.” Volledig veganistisch leven betekent meer dan alleen je voeding aanpassen. Zo draagt Jannie uitsluitend vegan en duurzame kleding en gebruikt ze vegan verzorgingsproducten als shampoobars , tandpasta en deodorant. ,,Door deze leefstijl denk ik ook steeds meer na over mijn ecologische voetafdruk .”


loading


Dochter Mare doet mee

Jannies dochter Mare (6) is voor 95 procent veganist. ,,Vlees wil ze zelf niet eten, maar soms neemt ze een stukje kaas als we ergens op visite zijn. Ze is vrij om te kiezen wat ze wil. Ik kijk vooral naar wat zij nodig heeft en houd er rekening mee dat dit andere mensen, dieren en de aarde zo weinig mogelijk schaadt.” Jannie geeft toe dat het wel eens lastig is wanneer Mare iets ziet dat ze niet mag. ,,Ik hoop dat ze op een dag zelf de omschakeling kan maken. Tot die tijd blijf ik haar informeren en vertellen waarom ik de keuzes maak die ik maak.”


Zelf proberen?

Jannie ziet het als haar missie om anderen te inspireren ook voor de veganistische lifestyle te kiezen. Dit zijn haar tips & tricks voor aspirant-veganisten:


  • Verdiep je in veganisme: ,,Ik heb veel gehad aan relevante documentaires als The Game Changers , blogs als die van Lisa goes Vegan , websites als Gewoonvegan.nl en boeken als ‘Eet Win-Win’ van Janneke van der Meulen. En ik volg nu nog steeds veel andere vegan Instagrammers.”


  • Slim vervangen: ,,Je hoeft niet heel anders te koken. Vlees kun je vervangen door allerlei vegan opties, die je in zo’n beetje iedere supermarkt wel kunt vinden. Net als plantaardige zuivel en veganistische varianten op broodbeleg.”


  • Geef vegan kaas een kans: ,,Veel mensen kunnen niet zonder kaas. Ik had daar eerst ook moeite mee en vond pas na 2 jaar een lekkere vegan variant. Ik bak nu weer met plezier tosti’s. Geef het wat tijd en test verschillende merken. Zelf ben ik fan van de kaas van Violife en de roomkaas van Oatly.”


  • Uit eten? Bereid je voor: ,,Ga ik naar een andere stad, dan kijk ik van tevoren of er vegan restaurants zijn. Het is sowieso handig om voordat je uit eten gaat de menukaart te checken. Geen veganistische gerechten? Koks vinden het vaak leuk om iets vegans te maken. Gewoon bellen en vragen.”


Volg Jannie op Instagram ( @jannie_veganlifestyle ) voor meer tips en inspiratie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
eet en drink
bewust