Klimaatverandering: 4 klimaatmythes ontkracht

Foto via Unsplash

Het klimaat verandert, de aarde warmt op. Daar zijn de meeste wetenschappers het inmiddels wel over eens. Toch bestaan er nogal wat klimaatmythes: beweringen die mensen doen over de klimaatverandering die simpelweg niet kloppen. Wij helpen je de zin van de onzin te scheiden, en ontkrachten 4 van deze mythes.

1. Het klimaat verandert altijd.

In de 4,5 miljard jaar waarin de aarde bestaat, is het klimaat meerdere keren veranderd, so much is true . Er waren ijstijden, maar ook perioden waarin zelfs de polen een subtropisch klimaat hadden. En dat allemaal zonder invloed van de mens. Bij die veranderingen speelde CO2 vrijwel altijd een rol. Toch zie je wereldwijd een duidelijke toename in de temperatuur sinds de Industriële Revolutie (eind 19e, begin 20e eeuw), toen wij mensen met onze machines veel meer CO2 gingen uitstoten.

2. Oké, CO2 zorgt voor opwarming. Maar de natuur stoot veel meer uit dan de mens, dus het is niet onze schuld.

De aarde heeft een eigen, natuurlijke kringloop van CO2 die veel grotere CO2-hoeveelheden bevat dan wij ooit zullen uitstoten. Maar CO2 zelf is niet zozeer het probleem: het hoort bij de planeet. Het is juist die extra uitstoot uit fossiele brandstoffen van de mens die voor problemen zorgt. Zeker sinds de Industriële Revolutie. Feit: de CO2-hoeveelheid in de atmosfeer was nog nooit zó hoog als nu.

3. Hoezo opwarming? Het is soms toch hartstikke koud buiten.

Het weer is niet hetzelfde als het klimaat. Het weer kan snel veranderen: na een regenachtige, frisse dag kan een droge, zonnige dag volgen. Het klimaat verandert juist geleidelijk, zo langzaam dat we er niet direct iets van merken. Ofwel: je kunt de opwarming van de aarde niet meten aan de hand van het dagelijkse weer omdat het gaat om een gemiddelde temperatuur die langzaam stijgt.


Klimaatverandering merk je aan geleidelijke veranderingen zoals het feit dat er al jaren geen Elfstedentocht meer is geweest. Je ziet het ook aan extreme weertypen die worden veroorzaakt door klimaatopwarming. Denk aan extreem hete en droge zomers in landen waar dat voorheen nauwelijks voorkwam.

4. Ik kan in mijn eentje niets doen aan de klimaatverandering.

Jawel hoor, alle beetjes helpen. Op onze website vind je daarom allerlei tips en manieren om bewuster te leven. Zo kun je bijvoorbeeld milieuvriendelijk schoonmaken , minder vlees eten , je woning verduurzamen of circulair klussen . En er zijn nog veel meer (kleine) aanpassingen die je kunt doen om jouw voetafdruk op de aarde een beetje te verkleinen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
ontdek
nooitGeweten