Lees deze boeken als je duurzamer wilt wonen

Eigen foto

Lekker bezig met het verbeteren van de wereld in en rond je eigen stekkie? Of kun je nog wel wat hulp gebruiken in je zoektocht naar een duurzamere levensstijl? Laat je inspireren door de tips, verhalen en DIY-projecten in dit leesvoer over duurzaam wonen.

1. Maak het zelf - Pascalle Bonnier & Mathijs Kok

Als je weet waar je spullen vandaan komen, hecht je je er meer aan. Volgens de auteurs van Maak het zelf is dat het begin van duurzaamheid. Maak je zelf iets, dan weet je in ieder geval iets meer over de oorsprong ervan. Daarbij: zelfgemaakt gooi je minder snel weg en laat je eerder repareren. Dit boek zet je aan de slag met DIY-projecten zoals een palletkast, een autobandpoef en een vaas van ducttape. Ook tof: zelf deodorant, lippenbalsem of tandpasta maken.

2. Anders wonen | Verhalen van paradijsvogels - Marleen Hartog

Een hutje op de hei, yurt, woongemeenschap, tiny house of woonwagen. Veel mensen dromen ervan, maar de ‘paradijsvogels’ die Marleen Hartog aan het woord laat, deden het echt: anders gaan wonen. Ze lieten zich leiden door waarden als eenvoud, rust, aandacht, duurzaamheid en levenskwaliteit. Hoe hebben ze dit aangepakt en wat heeft het hen gebracht? Inspirerende verhalen waar je vrolijk van wordt.

3. Hoe je de thuis de wereld kunt redden - Tara Shine

Volgens milieuwetenschapper Tara Shine kun je thuis van alles doen om je steentje bij te dragen aan een beter milieu. In haar boek geeft ze zo’n 100 tips voor duurzame huis-tuin-en-keukenoplossingen. Bijvoorbeeld voor het omruilen van flesjes vloeibare zeep en het vervangen van huishoudfolie. Allemaal dingen die je heel gemakkelijk zelf kunt doen en die direct een positieve impact hebben.

4. A book full of rubbish - TOLHUIJS Design

,,Upcyclen is een prachtige manier van hergebruik van materialen waarmee je tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleint”, aldus TOLHUIJS Design. En dat is precies wat het bedrijf zelf doet: afvalmateriaal transformeren tot duurzaam design. Het doel van A book full of rubbish is mensen anders over afval laten denken. Dat gaat wel lukken met de 33 ideeën in deze DIY-gids, waarmee je van afval en andere (gebruikte) spullen je eigen ‘designproducten’ maakt.

5. Groener Wonen (magazine)

Je wilt overschakelen op een warmtepomp, hebt nog 100 vragen. Of je wilt zonnepanelen, maar vraagt je af wat dit je eigenlijk oplevert. Groener Wonen is er ‘voor mensen met een groen hart die zich richten op een betere toekomst voor volgende generaties’. Het magazine laat huiseigenaren en deskundigen aan het woord en geeft daarnaast praktische tips over onder andere het verminderen van plastic afval en het duurzaam inrichten van je tuin.


Behoefte aan meer leesvoer over duurzaamheid? Bekijk dan dit lijstje met inspirerende boeken voor op je nachtkastje.

menu