Lisa (7) deed mee aan Junior Energiecoach

Lisa speelt Junior Energiecoach

Bij de familie Scholten uit Goutum gaat de verwarming tegenwoordig eerder uit en zijn alle gloeilampen door LED-lampen vervangen. Het gezin deed namelijk mee aan Junior Energiecoach , een interactief spel dat je leert hoe je energie bespaart. Lisa Scholten (7): ,,Vooral Varkentje Rund vind ik heel leuk!”

Vervangen door LED-lampen

Varkentje Rund, bekend van televisie, helpt deelnemers van Junior Energiecoach op weg. Lisa: ,,Je kunt filmpjes van hem kijken en dan naar beneden scrollen voor een opdracht. Ik vond de lampenjacht het leukste. We moesten alle lampen in huis tellen, dat waren er veel meer dan we dachten.” Moeder Marian vult aan: ,,De opdracht was om uit te zoeken wat voor soort verlichting dit was, zoals spaarlampen of gloeilampen. Lisa was erg enthousiast, met haar grote zus rende ze het hele huis door. Een aantal vergeten lampen die we weinig gebruiken, bleken niet energiezuinig te zijn. Die hebben we vervangen door LED-lampen.”


,,We doen de verwarming eerder omlaag”

Als Lisa nu te lang onder de douche staat, herinnert haar moeder haar aan wat ze heeft geleerd. Marian: ,,Denk erom, je hebt Junior Energiecoach gevolgd, zeg ik dan. Daarmee voorkom ik dat ze te lang blijft spelen onder de douche.” Verder denken Marian en haar man er nu om dat stekkers niet onnodig in een stopcontact blijven zitten en zetten ze de verwarming eerder uit. ,,Normaal gesproken deed ik de kachel pas kort voordat we naar bed gingen omlaag. Nu doen wanneer de kinderen naar bed gaan of soms al direct na het eten. Ons huis is vrij goed geïsoleerd, dus de warmte blijft wel hangen.”


Bewuster omgaan met energie

Bij de familie Scholten werd er al goed aan het milieu gedacht, maar Junior Energiecoach gaf ze nog wat extra handvatten. ,,We weten nu beter hoe we bewust met energie om kunnen gaan en hoe we op die manier iets kunnen bijdragen. Daarnaast worden de kinderen er heel direct en op een bijzonder leuke wijze bij betrokken.” Na 5 weken lang opdrachten, puzzels en spellen doen, mocht Lisa haar welverdiende diploma op school in ontvangst nemen.


Verduurzamen met jonge gezinnen

Door Junior Energiecoach in samenwerking met de plaatselijke school aan te bieden, wist de organisatie meer gezinnen bereiken. Marian: ,,Ik zit in het bestuur van Energiek Goutum , een coöperatie gericht op onder andere duurzame energie. Het viel ons op dat jonge gezinnen wat minder aanwezig zijn bij de coöperatie. Daarnaast wilden we graag wat doen voor de jeugd. Junior Energiecoach is een leuke manier om ook de jeugd actief te betrekken bij energiebesparing.” Daar sluit Lisa zich bij aan: ,,Het wordt nu eerder donker. Als we dan ’s avonds een enge film kijken, laten we de lichten uit zodat het extra spannend is.”


Zelf meedoen?

De volgende editie van Junior Energiecoach start op 3 oktober 2020. Aanmelden kan nog tot 27 september 2020 via de website van Junior Energiecoach , dus wees er snel bij!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
woon
bewust
ontdek