Mag het licht uit? Meldpunt pakt lichtvervuiling aan

Foto via Shutterstock

Ongestoord kijken naar de sterrenhemel: er zijn maar weinig plekken waar dat nog kan. Nederland is binnen Europa een van de landen met de meeste lichtvervuiling. Echt donker is zeldzaam. Al dat overvloedige kunstlicht zorgt voor een hoog energieverbruik en heeft ook nogal wat nadelige gevolgen voor mensen, dieren en planten. Het nieuwe meldpunt voor lichtvervuiling van de Natuur- en Milieufederaties belooft daar wat aan te doen.

Lichthinder en slaapverstoring

In steden en dorpen, maar ook in gebieden waar geen mensen wonen – zoals op bedrijventerreinen – branden ’s nachts onnodig veel lampen. Je bent vast wel eens op een nachtelijk tijdstip langs een kantoor gewandeld waar geen mens meer aan het werk was, maar toch alle lampen brandden. Licht in het donker geeft mensen een veilig gevoel, maar heeft ook veel nadelen. Uit onderzoek blijkt dat 5 procent (zo’n 675.000 mensen) van de Nederlandse bevolking lichthinder ervaart en dat 3 procent (ongeveer 400.000 mensen) slaapproblemen heeft als gevolg van lichtvervuiling. Ze storen zich vooral aan straatverlichting, koplampen en buitenlampen.

Onvoldoende slaap is ongezond

Een nachtje minder goed slapen is geen ramp, maar op de lange duur zijn slaapproblemen funest voor je gezondheid. Sinds we thuis elektrische lampen gebruiken, slapen we gemiddeld 1,5 uur minder per nacht. Nachtrust is een basisbehoefte waaraan steeds meer mensen als gevolg van lichtvervuiling niet kunnen voldoen. Of je nu een ochtend- of een avondmens bent: om goed te kunnen slapen, moet je biologische klok gelijk lopen met de natuurlijke wisselingen van dag en nacht. Lichtvervuiling zorg ervoor dat je slaapfase uitgesteld wordt. Het is ’s avonds immer minder (snel) echt donker als er overal lampen branden. Het ís wel nacht, maar je lichaam ervaart dat niet zo. Je biologische klok tikt daardoor niet gelijk met de natuur.

Slecht voor plant en dier

Ook het leven van planten en dieren wordt beïnvloed door overmatig kunstlicht. Niet zo gek, als natuurlijke patronen en een gezond dag- en nachtritme verstoord raken. Zo zorgt kunstlicht ervoor dat sommige planten niet of minder goed groeien, kunnen vogels die in de nacht trekken door verlichting verward en uit koers raken, is het volgens biologen de oorzaak van insectensterfte en komen sommige dieren te vroeg uit hun winterslaap.

Meldpunt voor lichthinder

Heb jij ’s nachts last van de straatlantaarn die pal voor je slaapkamerraam staat? Ben je al die flikkerende neonreclame in de buurt zat? De Natuur- en Milieufederaties zijn een meldpunt gestart. Je kunt je lichthinder melden via de website www.maghetlichtuit.nl . Medewerkers van de Nacht van de Nacht gaan er dan mee aan de slag.


Toch eens ervaren hoe dat nu is, zo’n pikzwarte nacht? Ga op avontuur in één van de Nederlandse Dark Sky-parken .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
ontdek
menu