Marloes leeft zoveel mogelijk zero waste

Foto: Marloes Otter. Eigen foto.

Verpakkingsvrij boodschappen halen, geen nieuwe kleding kopen en handig gebruikmaken van herbruikbare producten. Helemaal ‘zero waste’ leven is misschien een brug te ver, maar door simpel te beginnen kun je best flinke stappen zetten. Zoals de Groningse studente Marloes, die ons vertelt hoe zij zoveel mogelijk zero waste probeert te leven.

Op welke manier ben jij bezig met duurzamer leven?

,,Ik doe dat op twee vlakken: op universitair niveau en in mijn eigen, persoonlijke leven. In Groningen volg ik de master Energy for Society, die focust op de maatschappij en hoe we die kunnen bewegen de energietransitie te versnellen. Daarbij onderzoeken we mensen die veel passie hebben voor duurzame technieken én de mensen die er juist niks van moeten hebben. Het doel is om manieren te vinden om die groepen dichter bij elkaar te brengen. Op persoonlijk niveau ben ik er ook mee bezig. Drie jaar geleden begon ik mijn afval te verminderen, door bijvoorbeeld mijn eigen zakjes mee te nemen naar de markt en winkels te zoeken in Groningen waar ik verpakkingsvrij kon winkelen. Mijn eigen voetafdruk verminderen dus eigenlijk.”

Zero waste leven dus?

,,Ja, maar... je kunt nooit helemaal zero waste leven denk ik. Ik zie wel op Instagram wel eens mensen die hun afval van een jaar in één pot hebben gestopt. Dan denk ik: op dat punt kom ik nooit. Je kunt echt heel veel doen, maar bijna alles is verpakt. Je ontkomt er gewoon nog niet aan op dit moment. Misschien dat het in de toekomst wel lukt als iedereen ermee bezig is? Tot die tijd doe ik gewoon heel hard mijn best.”

Hoe vermijd je verpakkingen bij het boodschappen doen?

,,In Groningen zit De Nieuwe Weg aan de Nieuweweg, daar hebben ze grote bakken waar je granen en havermout kunt opscheppen. Je kunt daar ook je eigen wasmiddel en schoonmaakmiddel tappen. Bij Le Souk haal ik kruiden uit de grote manden, en groenten en fruit van de markt neem je natuurlijk gemakkelijk mee in eigen tassen. Als ik naar de supermarkt moet voor iets, dan zie ik het als een sport om datgene te vinden waar het minste plastic of papier omheen zit. Erg leuk als dat lukt.”

Verlies je die wedstrijd wel eens?

,,Ik vergeet mijn herbruikbare zakjes soms. En dan sta ik op de markt of in de supermarkt zo van: oké, hoe doe ik dit nu? Als ik op de markt ben, zeg ik dat ze alles wel los in mijn tas mogen gooien. Maar soms is er zo snel geen andere oplossing. Daar baal ik dan wel van. Ondanks dat ik mezelf die druk opleg probeer ik vooral te denken: foutje, volgende keer beter. Anders is de lol er misschien ook snel vanaf. Het zijn ook goede leermomenten. Dat ik me weer even herinner om altijd herbruikbare zakjes bij me te hebben bijvoorbeeld.”

Je doet dit nu 3 jaar, heb je tips om het vol te houden?

,,De beste tip die ik heb, is om met kleine stapjes te beginnen. Voor school schreef ik een blog met 5 makkelijke manieren om als student in Groningen minder afval te produceren. De reden hiervoor is dat het voor studenten niet te veel geld moet kosten om duurzamer te leven. Door klein te beginnen, bereik je de doelen ook gemakkelijker en dat werkt weer motiverend. De simpelste dingen zijn: je eigen tas meenemen, herbruikbare zakjes voor groenten en fruit, een shampoobar in plaats van shampoo in plastic (dat scheelt zo 2 of 3 flessen shampoo) en naar de markt gaan in plaats van naar de supermarkt.”

Probeer je ook nieuwe dingen uit om minder afval te produceren?

,,Ik wil graag mijn eigen schoonmaakmiddelen maken. Dat heb ik al eens geprobeerd met wasmiddel, maar ik moet nog uitvinden wat het beste werkt als het gaat om het al dan niet gebruiken van chemicaliën. Op dit moment ondezoek ik hoe ik allesreiniger kan maken met sinaasappelschillen en azijn. Waar het vooral op neerkomt is dat ik mijn boodschappen en mijn persoonlijke verzorging zoveel mogelijk afvalvrij heb gemaakt. De volgende stap is om de spullen die ik in huis gebruik, te verduurzamen. En ik probeer meer DIY-decoratie te maken en meer te upcyclen .”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
ontdek
eet en drink
bewust