Meepraten over de energietransitie? Dit moet je weten

Energie. Foto: Ricardo Annandale / Unsplash

Klimaatverandering, energietransitie, CO2-uitstoot, fossiele brandstoffen, duurzame energie: duizelt het je al? We horen en lezen er dagelijks over, maar wat al die termen nu écht betekenen, is lang niet altijd even duidelijk. Hoe zit het precies met de energietransitie? Waar komen die snikhete zomers vandaan? En wat kun jij er aan doen?

Een korte hoe en wat, zodat je bij de volgende discussie over het klimaat en energie je snor niet hoeft te drukken uit angst een flater te slaan.

Fossiele brandstoffen en CO2

Bij de verbranding van fossiele brandstoffen als aardgas, aardolie en kolen komt CO2 vrij. Die CO2 zit bijvoorbeeld in de uitlaatgassen van auto’s, fabrieken, schepen en vliegtuigen. Maar ook de landbouw en veehouderij zorgen voor CO2-uitstoot. Er komt steeds meer CO2 in de lucht, waardoor de dampkring – die als een soort deken fungeert – steeds dikker wordt en de aarde opwarmt. Inderdaad: klimaatverandering.

Klimaatverandering

Dat merken we onder andere aan de stijgende temperatuur en meer stormen, orkanen en andere extreme weersomstandigheden. Het leidt ertoe dat ijskappen smelten, waardoor de zeespiegel stijgt en er vaker overstromingen zijn. Andere gebieden worden juist gortdroog, zodat er niets meer kan groeien, water- en voedseltekorten ontstaan en de biodiversiteit afneemt . En dat is nog maar het topje van de ijsberg… Dus zelfs als je van warme zomers houdt, zijn die hittegolven in ons kikkerlandje eerder iets om van te huilen dan om blij van te worden.

Energietransitie

In Parijs hebben 192 landen (waaronder Nederland) met elkaar afgesproken in 2050 geen onnodige CO2-uitstoot meer te veroorzaken. Waarom? Nou, omdat we dan ook géén klimaatverandering meer veroorzaken. Een voorwaarde daarvoor is dat we van vervuilende fossiele brandstoffen overstappen op schone energie. Die verandering – die nog behoorlijk wat voeten in de aarde heeft – is de energietransitie.

Industrie vs. de burger

De meeste CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door industrie, maar ook als ‘gewone’ burger is je impact groter dan je denkt. In je eentje de energietransitie voor elkaar krijgen is natuurlijk onbegonnen werk, maar toch ontkom ook jij er niet aan iets aan jouw energieverbruik te veranderen. We moeten ons totale energieverbruik met een whopping tweederde verminderen. Minimaal. Dat betekent dat we er allemaal aan moeten geloven. Hoe eerder, hoe beter.

8 tips

Meteen beginnen? Dit kun je nu al doen om verschil te maken:

  1. Wees zuinig met licht: laat geen lampen branden in ruimten waar niemand is.

  2. Douche niet langer dan vijf minuten per keer.

  3. Eet (vaker) vegetarisch of zelfs veganistisch.

  4. Zet de kachel een standje lager

  5. Afspraak in de buurt? Pak de fiets of ga lopend.

  6. Afspraak verder weg? Ga met het openbaar vervoer.

  7. Onderzoek of je je huis energiezuiniger kunt maken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, betere isolatie of een warmtepomp.

  8. Vier je vakanties wat dichter bij huis, en skip vooral vliegreizen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
ontdek
nooitGeweten
menu