Minder voedselverspilling dankzij Tineke’s buurtkast

Eigen foto

Voedselverspilling tegengaan én mensen met een kleine portemonnee een handje helpen. Dat is wat Tineke van der Veen doet met haar buurtkast. Een kast in haar tuin, vol met eten, drinken en andere levensmiddelen die de een niet op krijgt of gebruikt, maar die een ander juist goed kan gebruiken. ,,Geef wat je kunt missen, ruil of pak wat je nodig hebt.”

Trots laat Tineke haar goedgevulde buurtkast zien, die vol staat met groenten, fruit, zakken soep, wasmiddel, brood, pakken drinken, thee en koffiemelk. En zelfs een flesje wijn. ,,Nu is ‘ie helemaal gevuld, maar je kunt ‘m ook leeg aantreffen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.”

Elkaar een handje helpen

Tineke woont in de Friese stad Harlingen, waar ze de buurtkast naast de heg van haar tuin heeft staan. In haar woonplaats is veel ‘stille armoede’. ,,Mensen die weinig te besteden hebben, maar die je daar nooit over hoort. Juist hen wil ik een handje helpen”, vertelt ze. ,,Boodschappen kunnen behoorlijk prijzig zijn. Zeker als je een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten, ben je vaak meer geld kwijt. Doordat buurtbewoners iets uit de kast kunnen pakken, hebben ze iets minder kosten.”


En dat kan soms net het verschil maken. ,,Een vrouw uit de buurt is pas gescheiden en zit daardoor even krap bij kas. De producten in de buurtkast helpen haar om haar kinderen toch lekkere, voedzame maaltijden voor te zetten.”

Niet weggooien, maar delen

Hoe de kast gevuld blijft? Daar zorgt Tineke samen met de hele buurt voor. Zo heeft ze een dealtje gesloten met de plaatselijke supermarkt, waar ze producten op mag halen die hun houdbaarheidsdatum naderen. ,,De supermarkt is dan verplicht om ze weg te gooien, terwijl ze in de regel nog goed te gebruiken zijn. Je hoeft niet blindelings de datum op de verpakking aan te houden, maar kunt vaak zelf zien en ruiken of iets nog houdbaar is.”


Daarnaast leggen buurtbewoners zelf producten in de kast, die ze over hebben. Toen Tineke in december met de buurtkast begon, belandden er bijvoorbeeld veel spullen uit kerstpakketten in. ,,Daar zitten veel dingen in die je niet direct gebruikt of opmaakt. Een jaar later kom je ze weer tegen en dan zijn ze meestal ver over de datum. Zonde, want een ander staat er misschien om te springen. Veel beter om ze dan gelijk in de buurtkast te zetten.”

Circulaire kast

Niet alleen de inhoud maar ook de kast zelf is circulair . Samen met haar broer, die in de bouw werkt, maakte Tineke de buurtkast van overgebleven bouwmateriaal. Likje verf erover en vullen maar.

loading

Zelf een buurtkast beginnen?

Volg de vijf stappen van Tineke:

  1. Maak zelf een kast of haal er eentje bij een kringloopwinkel.


  1. Zoek een geschikte plek rondom je huis. Kies een plaats waar mensen even rustig naar de spullen in de kast kunnen kijken.


  1. Laat iedereen weten dat de buurtkast er staat. Vertel het je buren, collega’s en op de school van je kinderen of bij de supermarkt. Deel het op je social media, via de plaatselijke krant of op de radio.


  1. Begin bij je eigen voorraadkast: welke producten kun je prima missen? Zet ze in de buurtkast: goed voorbeeld doet volgen.


  1. Loop vervolgens elke dag even langs de kast om de spullen te bekijken en sorteren. Vooral wanneer het wat warmer is buiten, is het goed om groente, fruit en andere versproducten in de gaten te houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
eet en drink
bewust