Natuurbegraven + meer tips voor een duurzame uitvaart

Foto via Unsplash

Steeds meer mensen kiezen voor een duurzamere uitvaart. Ikbenbewust zet voor je op een rijtje waarom natuurbegraven duurzamer is dan ‘gewoon’ begraven en geeft praktische tips voor een bewuste uitvaart.

Teruggeven aan de natuur

Begraven in de natuur is een natuurvriendelijk alternatief voor het gangbare begraven. De gedachte achter natuurbegraven is dat je wat uit de natuur komt - in dit geval het lichaam van de overledene - ook weer aan de natuur teruggeeft. Respect voor de overledene gaat hand in hand met respect voor flora en fauna: een graf op een natuurbegraafplaats maakt onderdeel uit van de natuurlijke omgeving.


Natuurbegraven is milieuvriendelijker omdat natuur en begraven op een natuurbegraafplaats samengaan. Zo is een van de voorwaarden bij natuurbegraven dat overledenen worden begraven zonder (mogelijk) milieubelastende materialen. Elk materiaal, zoals een grafmarkering, moet duurzaam zijn. Zo wordt het milieu zo min mogelijk belast.

Natuurlijke elementen

Op een natuurbegraafplaats kom je dus geen aangelegde grafperken, grafstenen of andere ‘versieringen’ tegen. Maar een graf mag wel gemarkeerd zijn met een zwerfkei, houten boomschijf of ander natuurlijk element. De graven vind je bijvoorbeeld onder een boom, bij een struik, op een open plek in het bos of in de buurt van water. Nabestaanden krijgen de GPS-coördinaten van de betreffende plek, zodat ze het natuurgraf makkelijk kunnen vinden.

Natuurbegraafplaatsen in Noord-Nederland

Je vindt natuurbegraafplaatsen in natuurlijke omgevingen, zoals een bos of een natuurgebied. Of op een landgoed. Zo maakt Natuurbegraafplaats Hillig Meer in Drenthe deel uit van Landgoed Heidehof. Begraven in de vrije natuur kan ook op Natuurbegraafplaats Fryslân in Nieuwehorne (Friesland) en in het nieuwe natuurgebied Reiderwolde (Groningen). Goed om te weten: veel natuurbegraafplaatsen zijn vrij toegankelijk.

3 tips voor een duurzame uitvaart

Ook als je niet voor natuurbegraven kiest, kun je een uitvaart duurzamer maken. Sta onder andere stil bij het volgende:

  • Kies voor een omhulsel - kist, mand of lijkwade - van biologisch afbreekbaar materiaal, liefst zonder metalen verbindingen.

  • Wordt de overledene gecremeerd, laat de as dan verpakken in een milieuvriendelijke en afbreekbare urn, doek of mand.

  • Zorg ervoor dat de kleding van de overledene bestaat uit natuurlijke, afbreekbare materialen.

Milieueffecten uitvaart

Wat de milieueffecten van een uitvaart zijn? Die vraag is niet zo 1-2-3 te beantwoorden. Bij iedere uitvaart heb je te maken met ruimtebeslag, energieverbruik en uitstoot van schadelijke stoffen. Allemaal factoren die je tegen elkaar moet afwegen. Uit onderzoek van TNO blijkt wel dat de milieueffecten van de gangbare manier van begraven en cremeren niet zoveel van elkaar verschillen. Resomeren, een nieuwe uitvaarttechniek die ook wel bio-cremeren wordt genoemd, zou het minst milieubelastend zijn. Hierbij wordt een lichaam in een paar uur tijd opgelost in water. Het witte poeder dat overblijft, wordt aan de nabestaanden meegegeven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
ontdek
zoDusOok