Natuurgebieden in Groningen: hier moet je zijn

De Kiekkaaste bij de Punt van Reide Stella Dekker

Hoe heerlijk de stad Groningen ook is, zoek vooral ook eens de rust en de ruimte op als je de provincie echt wilt leren kennen. Groningen is rijk aan oude en nieuwe natuur en goed voor kilometers wandelen. In welk seizoen je ook op pad gaat, bereid je voor op vele ooh’s en aah’s onderweg en houd je camera in de aanslag.

Ikbenbewust zet een paar van de mooiste natuurgebieden die Groningen rijk is op een rijtje. Geen volledig overzicht, wel een goed begin:

Punt van Reide

De Punt van Reide is een schiereiland in de Dollard. Het oorspronkelijke gebied is bijna helemaal weggeslagen door de zee. Dit zorgt ervoor dat de natuur ongestoord haar gang kan gaan en maakt de omgeving populair bij zee- en weidevogels. Die kun je ongestoord bewonderen vanuit de Kiekkaaste bij Nieuwe Staatenzijl, de enige buitendijkse kijkhut van Nederland (zie foto boven dit artikel), en alleen te bereiken via een vlonderpad dwars door hoog riet. De kans op natte voeten is hier groot, dus trek je regenlaarzen aan. Een verrekijker is ook handig.


Ook als je altijd al eens zeehondjes in hun eigen habitat hebt willen spotten, is de Punt van Reide bucketlistmateriaal. De zandbanken op het aangrenzende wad zijn geliefd als ‘kraamkamer’ voor zeehonden.


loading

’t Roegwold

Old meets new in ‘t Roegwold, met waterplassen, moerassen, rietvlakten en bossen. Tussen de bestaande natuurgebieden in deze omgeving wordt landbouwgrond heringericht, zodat de natuur steeds meer aan ruimte wint. Op Instagram vind je de prachtigste plaatjes van dit natuurgebied ten oosten van de stad Groningen. Eenmaal op pad kun je je nauwelijks voorstellen dat de stad zo dichtbij is.


Aanrader: bewandel het Knuppelpad. Dit vlonderpad gaat dwars door het moeras. Je kunt ’t Roegwold het beste betreden vanaf Kolham (parkeerplaats aan de Uiterdijk), Hellum (parkeerplaats aan het einde van de Heerenhuisweg) of Schildwolde (parkeerplaats aan het einde van de Dannemeerweg).


loading

Nationaal Park Lauwersmeer

Rust, ruimte, échte stilte: ze wachten op je in Nationaal Park Lauwersmeer. Open water, grasland, rietvelden en bossen zorgen samen voor een afwisselend landschap dat in trek is bij veel – soms zeldzame – planten en dieren. Om te voorkomen dat het hele gebied vol groeit met struiken en bomen, zijn er Schotse hooglanders en konikpaarden uitgezet, die je hier dus zomaar tegen het (flinke) lijf kunt lopen. Goed om te weten: het zijn vriendelijke grazers, maar bewaar afstand en weersta de verleiding om ze wat lekkers te voeren.


Nationaal Park Lauwersmeer is overdag een plaatje, maar bezoek het gebied als het kan ook eens in het donker. Het is namelijk een Dark Sky Park . Dit betekent dat het er ’s nachts nog écht donker wordt en je er tijdens heldere nachten een ongefilterde kijk hebt op de maan, sterren en de Melkweg.

Gaat Fikkie mee?

Wil je je viervoeter meenemen, check dan vooraf of dat mag. In veel natuurgebieden zijn honden alleen aangelijnd welkom, maar soms moet je ze thuislaten. Sowieso zijn in het broedseizoen honden – en soms ook hun mensen – niet overal toegestaan. Meestal wordt dit op borden bij de start van wandelpaden duidelijk aangegeven.

Handige websites

Kijk voor meer informatie over natuurgebieden op de websites van Visit Groningen , Staatsbosbeheer en Nationaal Park . Bij Natuurmonumenten vind je mooie fiets- en wandelroutes.

Lokaal lekkers

Heb je trek gekregen van je ontdekkingstocht door de natuur, dan haal je het lekkerste tussendoortje bij een lokale voedselproducent. Lees dit artikel voor een overzicht van smakelijke adressen in Groningen .

Liever naar Friesland of Drenthe ?

Ken je Groningen al op je duimpje of heb je gewoon zin om ook de rest van Noord-Nederland te ontdekken? Ikbenbewust zette ook voor Friesland en Drenthe op een rijtje welke natuurlijke highlights een plekje verdienen op je bucketlist.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
reis
gewoonLekker