Nu sneeuwklokjes planten, straks genieten van zwoele zomeravonden

Foto: FMF

Doet een blik op het weer buiten jou nu al smachten naar de lente en de zomer? Om over een paar maanden weer volop te genieten van zonnige, warme dagen kun je de natuur nu al een handje helpen. Door in november sneeuwklokjes te planten, kan het bodemleven in het voorjaar een goede start maken.

Sneeuwklokjesbollen planten: dit is waarom

De melkwitte bloemetjes van het sneeuwklokje zijn meestal de eerste bloeiende bloemen van het jaar. Je ziet ze eind februari, begin maart in groten getale tevoorschijn komen ter aankondiging van het voorjaar. Plant je in november sneeuwklokjesbollen, dan help je het bodemleven om in het voorjaar vroeg op gang te komen. Dit zorgt weer voor minder C02 in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. En dat is dan weer belangrijk voor die aangename, zwoele zomeravonden.Nog een fijn voordeeltje: een prachtig bloeiende tuin , nog voordat de lente begonnen is. Ook dieren hebben profijt van de vroege bloeiers. Insecten doen zich tegoed aan stuifmeel en nectar van sneeuwklokjes en vormen vervolgens zelf weer een gezond hapje voor vogels.

Waarom heeft de biodiversiteit hulp nodig?

Met biodiversiteit bedoelen we de variatie in plant- en diersoorten en alle andere levensvormen in een gebied. Hoe meer afwisseling, hoe rijker en gezonder. Overal ter wereld staat de biodiversiteit onder druk. Kijken we alleen naar de Europese Unie, dan staat Nederland er behoorlijk slecht voor. Onze biodiversiteit gaat behoorlijk achteruit.


Een bloemetje of insect meer of minder lijkt misschien geen ramp, maar voor de biodiversiteit – en uiteindelijk ook voor jou en mij – is het dat wel. Alles wat er groeit, bloeit en leeft hangt namelijk met elkaar samen. Zo is de regenworm onmisbaar voor vruchtbare gezonde grond waarop groenten en granen kunnen groeien en zijn bijen onmisbaar voor het bestuiven van bloemen. Biodiversiteit zorgt ervoor dat de natuur in balans blijft, waardoor jij een leuk leven kunt leiden.

Sneeuwklokjesbollen planten: zo doe je dat

Sneeuwklokjes doen het prima op een plek in de zon, maar redden zich ook wel in de (half)schaduw: een makkelijke bloeier dus. Plant de bollen ongeveer 3 keer zo diep in de aarde als het bolletje groot is. Uit elke bol groeit maar een bloemsteel, dus je kunt het beste meerdere bollen bij elkaar planten. Geef elk sneeuwklokje voldoende ruimte om te groeien en bloeien. Dit doe je door de bollen op ongeveer 8 cm afstand van elkaar te plaatsen. Geef na het planten voldoende water.


TIP: Woon je in Friesland? Dan koop je je sneeuwklokjesbollen tot en met 19 november met 15 procent korting. Je vindt hier alle deelnemende tuincentra.

Meer over biodiversiteit

Wil je meer weten over hoe jij de biodiversiteit kunt ondersteunen, en waarom dat zo belangrijk is? Kijk op www.watzullenwenoubeleven.nl .


Dit artikel kwam tot stand i.s.m. de campagne ‘Wat zullen we nou beleven?’ , een initiatief van de Friese Milieu Federatie met steun van meerdere duurzame partners. In november en december 2020 wordt de afnemende biodiversiteit in Fryslân onder de aandacht gebracht met allerlei ludieke acties.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
ontdek
zoDusOok
menu