Ode aan de Washand: #douchelief

Foto: #Douchelief

Het is niet altijd even zichtbaar, maar het waterprobleem is nog nooit zo groot geweest. Zelfs in Friesland, waar water zo’n beetje overal aanwezig is. Dan is het weer te nat, dan juist weer te droog. Delen van onze wateren zijn vervuild of raken verzilt. In tijden van droogte is waterbesparing nog belangrijker. De actiegroep #Douchelief vraagt daar met de voorstelling ‘Ode aan de Washand’ aandacht voor.

Net als beppe

Onze beppes (grootmoeders) hielden zich ook prima schoon. Gewoon met een washandje, en een keer per week in een teil met water. Met dat gegeven als inspiratiebron trekt kunstenares Marjan Beuker deze zomer met een vlaggenlijn van washandjes langs 3 Friese campings - in Heeg, Sumar en Appelscha - voor een vrolijke voorstelling met campinggasten.


  • 6 augustus 2020, Watersportcamping Heeg (09.30 uur)

  • 11 augustus 2020, Camping Roggeberg in Appelscha (09.30 uur)


  • 12 augustus 2020, Camping Bergumermeer in Sumar (09.30 uur)

Waterbesparing

‘Ode aan de Washand’ inspireert om zuiniger met water om te gaan. Als je wat minder vaak en korter doucht, maximaal zo’n 4 minuten, bespaar je al snel zo’n 40 liter drinkwater. Drinkwater dat bovendien niet zomaar even uit de kraan komt. Het kost veel energie om het water te reinigen en vervolgens door het leidingnetwerk te sturen. Ga jij ook minder douchen? Deel dan jouw ‘Ode aan de Washand’-moment op social media met #douchelief.

Initiatiefnemers

Deze voorstelling is een idee van een spontane actiegroep #Douchelief die ontstond tijdens de Vonketon, een 2-daagse online brainstorm over het toekomstperspectief na corona, die plaatsvond mei van dit jaar. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Onswater, Vereniging Circulair Friesland, Water Alliance en Wetterskip Fryslân.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
ontdek