Oh, dennenboom: 5 tips voor een duurzame kerstboom

Duurzame kerstboom. Foto via Unsplash

Zodra de boom is opgetuigd, met glinsterende versiering en fonkelende lichtjes, is het kerst in huis. Toch is het best gek dat we ieder jaar massaal een boom aanschaffen die we een paar weken later al weer wegdoen.

Wil je wel de kerstsfeer, maar minder milieu-impact? Doe het dit jaar eens zo:

1. DIY-kerstboom

Een zelfgemaakte kerstboom is hartstikke origineel en minstens zo gezellig als de klassieke variant. Zo kun je van resthout een boompje timmeren of met speciale krijtstiften een boom op het raam tekenen. Nog makkelijker: zoek in het bos of park een of meerdere afgebroken boomtakken, zet ze thuis in een mooie vaas en versier ze met lichtjes en kerstdecoratie.

2. Tweedehands nepper

Of je nu duurzamer bezig bent met een kunstkerstboom of een echte versie, is onduidelijk . Het grootste voordeel van een goede nepperd is de jarenlange levensduur. De productie ervan is dan weer niet zo milieuvriendelijk. Wil je een kunstkerstboom, tik dan bij voorkeur een tweedehands variant op de kop. Die vind je bij de kringloopwinkel bij jou in de buurt of op Marktplaats.

3. Echte boom met kluit

Die heerlijke dennengeur in huis, die krijg je natuurlijk niet met een kunstboom. Wil je per se een échte boom in huis, schaf dan een boom in een grote pot en met een grote kluit aan. Laat de boom een dag of twee acclimatiseren – bijvoorbeeld in de garage of bijkeuken – voordat je hem in de kamer zet. Zoek een plekje op ruime afstand van de verwarming en geef de boom genoeg water. Als je goed voor de kerstboom zorgt, kan ‘ie na de feestdagen de tuin in en kun je de boom het jaar erna weer uitgraven.


Overleeft je kerstboom de feestdagen ondanks al je goede zorgen niet? Je kunt ‘m ook recyclen door er houtsnippers van te maken voor in de tuin.

4. Adopteer een boom

Ieder jaar verdwijnt een enorm aantal kerstbomen in de verbrandingsoven; helemaal niet nodig vindt AdopteerEenKerstBoom . Bij AdopteerEenKerstboom huur je een kerstboom. Die wordt vervolgens in januari weer geplant. De bomen zijn biologisch gekweekt, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Als je de boom laat registreren, kun je volgend jaar ‘jouw’ kerstboom opnieuw adopteren. Dit mooie initiatief is helaas nog niet in heel Nederland te vinden, maar als je in Groningen woont, zit je goed.

5. Slimme verlichting

Denk behalve over het type boom dat je kiest ook bewust na over de kerstverlichting. Ledverlichting is de beste optie . Het is misschien een investering om je kerstlampjes te vervangen, maar led is energiezuinig en gaat heel lang mee. Gebruik als het kan een timer, zodat de lichtjes niet onnodig branden (bijvoorbeeld ’s nachts).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
woon
zoDusOok