Olympisch zeilster Marcelien is ambassadeur van de zonneboot

Marcelien Bos-de Koning bij de Solar Sport One race in Groningen vorig jaar. Foto: Ydwer van der Heide

De overeenkomst tussen zeilboten en zonneboten? Beide zijn fossielvrij, stil en gaan heel snel. Marcelien Bos-de Koning vindt ze allebei machtig interessant. Dus werd de oud-Olympisch kampioen zeilen ambassadeur van Solar Sport One , de stichting die races en wedstrijden voor zonneboten organiseert. ,,Het eigenlijke doel is techniek in het onderwijs te stimuleren, de jeugd te inspireren en het leven onder water te verbeteren.”

Duurzame doelen

De zonnebootraces zijn een snelkookpan voor de transitie naar een nieuwe manier van varen en energie opwekken. Bedrijven en scholen bouwen zelf boten voor de wedstrijden en zo leren ze in de praktijk over toekomstbestendige techniek, duurzame energie en het leven in het water. ,,De wereldbekerwedstrijden houden we in de stad om aan mensen te laten zien hoe dichtbij en ‘aanraakbaar’ nieuwe vormen van energie zijn”, legt Marcelien uit.


Op die manier levert Solar Sport One een bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen nummer 4 (kwaliteitsonderwijs), nummer 7 (betaalbare en duurzame energie) en nummer 14. (leven in het water). Marcelien: ,,We willen een transitie aanwakkeren en daar hebben we iedereen, maar vooral de jeugd heel hard bij nodig.” Meedoen aan de wedstrijden mag vanaf 17 jaar. Middelbare scholieren tussen de 14 en 17 jaar kunnen meedoen aan de Young Solar Challenge en basisschoolleerlingen bouwen mini-zonnebootjes. ,,Die maken ze van oude materialen en zo leren ze over het hergebruiken van afval.”

Niet technisch

Het bouwen van een zonneboot klinkt als een behoorlijk technisch verhaal (en dat is het ook), maar het valt Marcelien op dat de deelnemende teams heel divers zijn. ,,De studenten elektrotechniek zijn natuurlijk vooral bezig met de aandrijving en de motor, maar er komt meer bij kijken. Er zitten bijvoorbeeld ook studenten marketing en designers in de teams.”

loading

Al is ze ambassadeur van de zonneboten, zelf is ze ook helemaal niet technisch. ,,Zeilen is immers fossielvrij”, zegt ze lachend. ,,Bootjes zijn bootjes, maar als het veel lawaai maakt, haak ik af. Als het snel gaat en heel stil is, vind ik het machtig interessant.” En snel gaan de zonneboten zeker. In de hogere klassen vliegen de boten haast meer dan dat ze varen.

Alles is met elkaar verbonden

Marcelien heeft nog een andere reden om zich als ambassadeur van Solar Sport One (en als burgemeester van de Noordzee ) in te zetten voor de transitie naar een duurzame toekomst. Vanaf haar zeilboot zag ze met eigen ogen hoe vervuild ons water en onze lucht is. ,,Ik heb veel liefde voor de natuur en onze wereld. Het is zo cool als je ziet hoe alles met elkaar verbonden is. In een koraalrif bijvoorbeeld, zie je dat het ene beestje niet kan leven zonder het andere beestje. Dat geldt ook voor mensen. We zijn verbonden met elkaar en met onze omgeving. En als je de wereld weer in harmonie wilt krijgen, zul je daar veel voor moeten doen.”

Race tussen zonneboot en waterstofauto

Vanwege de coronamaatregelen gaan de races in Groningen tijdens het fossielvrije weekend helaas niet door. Solar Sport One organiseert wel andere dingen op vrijdag 9 oktober. In Martiniplaza is een gesprek over onderwijs en de energietransitie waar je bij kunt zijn . Marcelien: ,,Een geplande wedstrijd tussen een zonneboot en een waterstofauto gaat ook door. We gaan kijken welke het snelst een pakketje bezorgt in de stad.” De teams die mee zouden doen aan de race, varen in hun eigen regio om te kijken wie de meeste fossielvrije kilometers maakt.

Foto’s: Ydwer van der Heide/Solar Sport One

menu