Ontdek de 3 Nationale Parken van Drenthe

Schaapskudde Balloerveld Marketing Drenthe

Eindeloze heidevelden, mysterieuze bossen om in te verdwalen, kabbelende beekjes die het landschap doorkruisen: in Drenthe is natuur nooit ver weg. Met maar liefst 3 Nationale Parken is de provincie een walhalla voor liefhebbers van flora en fauna en rustzoekers. Maar ook als je van geschiedenis houdt, voel je je hier direct thuis.

Wil je op avontuur in Drenthe? In de Drentse Nationale Parken ontdek je telkens weer iets nieuws:

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Bos, heide, stuifzand, vennetjes, veentjes en beekjes: het landschap van Nationaal Park Drents-Friese Wold is oneindig gevarieerd. Het is een groot gebied op de grens van Friesland en Drenthe, dus terwijl je hier ronddwaalt kruis je soms ongemerkt de provinciegrenzen. Het Drents-Friese Wold bevat kilometerslange wandelpaden, maar is ook perfect voor mountainbikers.


loading


Tip: zet de wekker en ga eens extra vroeg op pad. Als er nog een beetje ochtendmist boven het landschap hangt en je geen andere mensen tegenkomt, is de natuur nog magischer dan anders. De vroege uurtjes zijn ook een goed moment om wild te spotten. Een van de bijzondere locaties in het Drents-Friese Wold is het Aekingerzand, ook wel bekend als de Kale Duinen. De Grenspoel aan de rand van dit gebied ligt precies op de grens van de twee provincies.

Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld ligt in Zuidwest-Drenthe. Het is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa en wordt op natuurlijke wijze in stand gehouden door 2 schaapskuddes en hun herder. Wil je daar meer over weten, breng dan eens een bezoekje aan een van de schaapskooien.


loading


Om de dieren zo weinig mogelijk te verstoren, mag je de meeste natuurgebieden niet betreden tussen zonsondergang en zonsopgang. In het Dwingelderveld mag dat wél, mits je de speciale nachtroute (5 kilometer lang) van Natuurmonumenten volgt. Omdat je zo weinig ziet, moet je vertrouwen op andere zintuigen dan je ogen. Daardoor ervaar je de natuur op een heel andere manier.

Nationaal Park Drentsche Aa

Naamgever van dit park is de 28 kilometer lange beek die erdoorheen kringelt: de Drentsche Aa. Eén van de hoogtepunten in dit grote natuurgebied is het Balloërveld. Beekdalen, zandverstuivingen en veenmeertjes wisselen elkaar af in dit uitgestrekte heideveld, waar ook de grootste schaapskudde (zo’n 400 schapen) van Nederland rondscharrelt.


loading


Ben je niet alleen natuurfan maar ook geboeid door geschiedenis? Dan kun je hier je hart ophalen. Behalve bijzondere planten en dieren herbergt dit gebied namelijk ook de grootste verzameling prehistorische monumenten. Het bekendste voorbeeld daarvan zijn de hunebedden. Typisch Drents!

Wandelen met je viervoeter?

Wil je je hond meenemen, check dan vooraf even of dat mag. In veel natuurgebieden zijn honden alleen aangelijnd welkom, maar soms moet je ze thuislaten. Onder andere in het broedseizoen zijn honden – en soms ook hun baasjes – niet overal toegestaan. Meestal wordt dit op borden bij de start van wandelpaden duidelijk aangegeven.

Praktische websites

Kijk voor meer informatie over natuurgebieden op de websites van Drenthe , Staatsbosbeheer en Nationaal Park . Bij Natuurmonumenten vind je mooie fiets- en wandelroutes.

Lekker lokaal in Drenthe

Trek gekregen? Scoor een maaltje bij lokale boeren en andere voedselproducenten. Een overzicht van adressen vind je in dit artikel .

Liever naar Friesland of Groningen?

Heb je al voldoende rondgezworven door Drenthe of ben je gewoon benieuwd naar de rest van Noord-Nederland? Ikbenbewust zette ook voor Friesland en Groningen op een rijtje welke natuurlijke hoogtepunten niet mogen ontbreken op je bucketlist.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
reis
gewoonLekker