Op de fiets, eigen lunch, minder printen: duurzamer werken volgens Elbrecht

Elbrecht Fansen. Eigen foto

Eerder fietste Elbrecht altijd naar haar werk, maar langzaamaan pakte ze steeds vaker de auto: ,,Dat is toch wat praktischer nu we kinderen naar school en de opvang moeten brengen.” Toch stapt ze sinds een half jaar weer regelmatig op haar ‘moekefiets’ - zoals ze haar tweewieler noemt - richting kantoor. Ook op andere manieren probeert ze, met kleine stapjes in de goede richting, zo duurzaam mogelijk te werken. Alleen, maar ook met haar collega’s.

Budgetvriendelijk

Van kanovaren in Vietnam en meedoen aan mud runs in eigen land tot dansen en zumbales geven: hoewel Elbrecht sportief is, pakte ze de afgelopen jaren minder vaak de fiets om de 7 kilometer naar haar werk af te leggen. Inmiddels haalt ze haar moederfiets weer regelmatig uit de schuur. ,,Als het kan, stap ik op de fiets . Omdat het duurzamer is en voor de lichaamsbeweging.’’ En fietsen heeft nog meer voordelen , weet Elbrecht. ,,Je hebt geen brandstofkosten, dus het is ook nog eens fijn voor de portemonnee.”


loading

Homemade lunch

Elbrecht werkt als Customer Service Representative bij Aegon. Haar lunch neemt ze altijd zelf mee. ,,Ik verpak alles in van die Tupperware-bakjes, ook mijn tussendoortjes. Dat scheelt veel afval en ik kan zelf bepalen wat ik eet, in plaats van afhankelijk te zijn van het aanbod in de bedrijfskantine. Water drink ik uit een Dopper-fles, die ik van mijn werkgever heb gekregen.”

Samen doen

Ook samen met haar collega’s besteedt Elbrecht op meerdere vlakken aandacht aan duurzamer leven en werken. Zo gaan ze papierverspilling tegen, doen ze aan afvalscheiding en werken ze zoveel mogelijk digitaal. ,,We proberen zo weinig mogelijk te printen en hebben aparte bakken voor oud papier, plastic, gft en restafval. Vergaderen op afstand gebeurt hier ook veel.” Minder heen en weer reizen scheelt al snel flink wat kilometers en vervuilende uitstoot. ,,Dat is wel zo praktisch en duurzaam met een vestiging in Leeuwarden en eentje in Den Haag.”

Hulp van de werkgever

Haar werkgever ondersteunt op verschillende manieren bij het maken van bewuste(re) keuzes. Zo kregen alle collega’s een Dopper, maar is er ook het fietsplan waarbij je als werknemer tegen een gunstig tarief een fiets kunt aanschaffen. ,,Dat is hoe ik aan mijn ‘moekefiets’ ben gekomen”, aldus Elbrecht. Ze vertelt dat er ook een regeling is voor reizen van en naar het werk met het openbaar vervoer. ,,Je krijgt dan een NS-business kaart voor woon-werkverkeer. Verder kunnen we gebruikmaken van leenfietsen voor kleine afstanden binnen de stad.”


Wil jij ook groener werken op kantoor? Ikbenbewust-redacteur Marjolein volgde een webinar van IVN Natuureducatie en verzamelde voor jou de beste tips. Lees ook dit interview met Simon Bijlsma , die bewust voor een duurzame baan koos.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
werk
bewust
menu