Op zoek naar een alternatief sint- of kerstcadeau? Dit zijn vijf originele ideeën

Duurzame cadeaus voor Sinterklaas en Kerstmis. Foto via Unsplash

Op zoek naar originele cadeaus voor de feestdagen? Misschien is dit jaar een duurzaam alternatief een leuk idee. Dat is niet alleen beter voor de wereld, maar ook erg leuk om te geven. We zetten er vijf voor je op een rij.

1. Doe een ervaring cadeau

Een ervaring cadeau doen levert de leukste herinneringen op. Helemaal als je samen gaat. Neem iemand bijvoorbeeld mee uit eten of naar de sauna, geef een massage of gezichtsbehandeling cadeau, ga samen naar het theater, de bioscoop, een museum of een sportwedstrijd, of volg een workshop. Voor veel uitjes kun je een cadeaubon kopen, maar je kunt deze natuurlijk ook zelf maken - zo maak je het cadeau nóg persoonlijker.

2. Maak zelf een cadeau

Want een cadeau waar tijd en liefde in zit, is veel waardevoller dan eentje die je even snel koopt. Geef daarom eens een zelfgemaakt cadeau. Duik de keuken in en bak iets lekkers (zoals een heerlijke Tony’s Chocolonely taart of vegan amandelkoekjes ) of maak je eigen limoncello . Ook leuk om zelf te maken en iets dat altijd van pas komt: verzorgingsproducten. Er zijn op het internet talloze recepten te vinden voor deodorant, bodylotion of zeep, zoals deze natuurlijke zeep met amandelolie en cacaoboter.


Wil je echt uitpakken met een zelfgemaakt cadeau? Vul dan een mooie glazen pot (bijvoorbeeld een mason jar) met allemaal kleine briefjes waarop je een motiverende quote of grappige boodschap zet. Iedere dag zo’n briefje lezen, geeft de ontvanger ongetwijfeld een goed gevoel.

3. Geef een gerecycled cadeau

Er bestaan al zoveel mooie spullen, waarom zou je steeds iets nieuws kopen? Loop bijvoorbeeld eens een kringloopwinkel binnen of bezoek een rommelmarkt bij jou in de buurt. Daar is het soms even zoeken, maar er zijn vrijwel altijd pareltjes te vinden. Denk aan bijzondere boeken, siervazen of bloempotten waar je mooie planten of zaden bij kan geven, bordspellen, speelgoed en mooie lijsten waar je eigen foto’s of tekeningen in kan doen.

4. Geef aan een goed doel

Wat geef je iemand die eigenlijk alles al wel heeft? Die geef je NIKS . NIKS is een donatie aan Greenpeace die je iemand anders cadeau kan doen. Oxfam Novib heeft ook hele speciale cadeaus: kippen, een geit of varken, schoon drinkwater; zelfs een klimaattraining. Deze geef je niet aan iemand in Nederland, maar aan mensen in ontwikkelingslanden. Zij kunnen jouw cadeau veel beter gebruiken!

5. Strijd voor je cadeau

Geen surprises of pakjes onder de boom, maar strijden voor je cadeaus. Dat doe je tijdens het dobbelspel. Inmiddels een populaire manier om Pakjesavond te vieren, maar ook voor kerst een aanrader! Iedereen legt een paar cadeautjes (vaak tweedehands spullen) in voor een klein bedrag. Door te dobbelen kun je deze winnen, mag je ze bij een ander wegpakken of moet je ze juist weggeven. Hier lees je de volledige spelregels .


Voor welk cadeau ga jij?

menu