Regenwater opvangen en hergebruiken: hoe en waarom

Foto via Shutterstock

Het opvangen van regenwater is beter voor je planten, het milieu én je bespaart er kosten mee. En het lijstje voordelen is nog langer. Ikbenbewust zet voor je op een rij hoe je hemelwater het beste kunt opvangen en waarvoor je het wel en niet kunt gebruiken.

Meer regen = meer wateroverlast

We klagen vaak dat het zoveel regent in ons land, maar is dat wel echt zo? Er valt in ieder geval meer neerslag dan 60 jaar geleden, blijkt uit berekeningen van het KNMI: maar liefst 20 procent meer. En we hebben vaker te maken met hoosbuien. Al dat hemelwater zorgt dan ook steeds vaker voor wateroverlast. Door regenwater op te vangen, kun je hier zelf iets aan doen. Zo kun je met een regenton jaarlijks honderden liters water besparen en hergebruiken.

De voordelen van regenwater

Leidingwater wordt uit de grond gewonnen. Hoe meer water je eruit haalt, hoe droger de grond wordt. Daarnaast kost het zuiveren en transporteren van grond veel geld. Dit is allemaal deels te voorkomen door hergebruik van regenwater. Planten worden er ook blij van. Regenwater bevat namelijk nauwelijks kalk, wat voor de meeste plantensoorten beter is. En vang je regenwater op, dan worden de riolen minder belast. Nog een voordeel: een besparing op je waterrekening aan het einde van het jaar.

Zo kun je regenwater opvangen

1. Regenton

Dit is de makkelijkste manier van regenwater opvangen. Een regenton (of waterton) sluit je aan op de regenpijp. Via de dakgoten en regenpijp komt het water in de regenton terecht. Regentonnen zijn er in verschillende soorten, maten, kleuren en prijsklassen. Tip: koop een regenton met een kraantje aan de onderkant, dat is wel zo handig.


In sommige gemeenten krijg je subsidie op de aanschaf van een regenton. Check bij je eigen gemeente of je hier aanspraak op kunt maken.

2. Regenzuil of wandtank

Dit zijn varianten op de regenton en vooral geschikt voor de wat kleinere tuin. Een wandtank bevestig je tegen de zijmuur van je huis. Een regenzuil staat op zichzelf en neemt weinig ruimte in, maar kan toch relatief veel water opvangen. Vanwege de hoogte staat er een flinke druk op de kraan. Je kunt er dus goed een slang op aansluiten om je tuin mee te bewateren.

3. Regenwatersysteem

Wil je regenwater opvangen voor hergebruik binnenshuis? Dan is een regenwatersysteem een goede optie. Deze bestaat uit een ondergrondse tank waarop je je wasmachine, toilet, douche en buitenkraan kunt aansluiten. De regen wordt via de dakgoot en regenpijp naar de tank geleid. Dit water wordt dan eerst een paar keer gezuiverd door speciale filtersystemen. Het is even een investering, maar wel eentje die zich uiteindelijk terugbetaalt.

Hier gebruik je het voor

Regenwater uit de regenton, regenzuil of regenwatersysteem wordt niet gezuiverd. Dat betekent dat je het níet als drinkwater kunt gebruiken. Maar je opgevangen hemelwater is wel geschikt voor:

  • Planten water geven

  • Je tuin krijgt zo nu en dan vanzelf al een plens regenwater. Gebruik opgevangen regenwater daarom vooral om de boel in droge periodes te bewateren. Weetje: regenwater is beter voor planten dan leidingwater omdat het meer voedingsstoffen bevat.


  • Auto of ramen wassen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
woon
zoDusOok