Scoor een tweedehands plant bij een plantenasiel

Foto via Shutterstock

Bij een plantenasiel kun je planten doneren én adopteren. Heb je moeite om een plant in leven te houden? Lever hem dan af bij een plantenasiel. Daar worden afdankertjes met liefde verzorgd en kunnen ze aansterken. Ben je juist toe aan een nieuwe plant in huis, dan kun je er ook eentje ophalen bij het plantenasiel.

Een huis vol groene ‘vrienden’ ziet er mooi uit en is ook nog eens goed voor je . Planten maken je productiever en verlagen je stressniveau. Genoeg redenen om je plantenverzameling uit te breiden. Liefst wel een beetje bewust: met een tweedehands exemplaar van een plantenasiel voorkom je dat een plant in de container belandt en eindigt als wegwerpobject.

Plant adopteren

Bij een plantenasiel adopteer je geen nieuwe, gekweekte plant zoals je die in de winkel vindt, maar een plant met een verhaal. Veel leuker toch? De verzorger van het plantenasiel voorziet je van advies op maat. Heb je bijvoorbeeld veel of juist weinig licht in huis? De verzorger kent de planten door en door en kan precies vertellen welke het beste bij jou past.


Mooi meegenomen: een plant van het plantenasiel is lekker voordelig. Je betaalt er meestal een stuk minder voor dan wanneer je een nieuwe koopt. De meeste plantenasiels vragen wel een kleine bijdrage voor het onderhoud van de planten en de benodigde materialen, zoals potten en aarde.

Plantenasiels in Noord-Nederland

Er zijn inmiddels tientallen plantenasiels in Nederland. In bijna elke provincie kun je er wel een of meerdere vinden. Zo ook in het noorden van ons land:

Groningen

Op de 1ste verdieping van de Puddingfabriek in Groningen (stad) vind je Plantenasiel 050, gestart door Rachelle Klaassen. Via de Facebook-pagina kun je planten aanbieden of er juist eentje uitkiezen. Van een mini-cactus tot een megaficus: Plantenasiel 050 is van alle markten thuis.


Lianne Kingma, een 23-jarige student uit Groningen, heeft een plantenasiel aan huis. Haar eigen collectie telt inmiddels meer dan 60 planten, daar komen de asielplanten nog bovenop. Via Instagram deelt ze welke planten zijn gedoneerd en geeft ze tips over de verzorging.

Friesland

In de Recycle Boulevard in Leeuwarden zit Plantenasiel Estafette . Vrijwilligster Janny verzorgt hier met veel liefde de plantjes. Je kunt een plant ophalen, maar ook een plant, stekje, knolletje, bolletje of zaadje doneren. Alles is welkom!


Aan De Kei in Leeuwarden vind je Plantenasiel Leeuwarden . Hier kun je goedkope plantjes en stekjes scoren. Breng je een plant in, dan mag je die omruilen voor een nieuwe.


In het zuiden van de provincie, in Scherpenzeel, kun je terecht bij Plantenasiel Weststellingwerf. Op de Facebook-pagina en Instagram-account van het asiel wordt aangekondigd wanneer je plantjes kunt komen oppikken langs de weg.

Drenthe

In Drenthe kun je terecht bij Plantenasiel Emmen. Via Facebook verloot dit plantenasiel allerlei plantjes. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Verzorgingstips

Heb je eenmaal een mooie plant geadopteerd, dan is het belangrijk er goed voor te zorgen, zodat ‘ie niet weer in het plantenasiel belandt. Hoe komt je plant de winter door? Wat doe je met dorre bladeren of schimmel op je potgrond? Op de website van Sprinklr vind je allerlei handige tips om je groene vriend gezond te houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
woon
ontdek
nooitGeweten
menu