Smakelijk fietsen met de Streekzomer Fietsroutes

Foto: Shutterstock

Ver reizen is geen vereiste voor avontuur: ga maar eens op ontdekkingstocht in je eigen omgeving tijdens een staycation of op zomaar een zomerse dag. Heb je zin om lekker uit te waaien op de fiets en onderweg te genieten van het lekkers van lokale Friese voedselproducenten ? Ikbenbewust tipt de Lekker Dichtbij Streekzomer Fietsroutes. Die brengen je van blauwe bessen naar romig ijs en van pittige kaas naar versgebakken brood en net-van-het-land-groenten.

Verschillende routes

De verschillende Streekzomer Fietsroutes variëren in lengte van 30 tot 80 kilometer. Afhankelijk van het aantal kilometers zijn ze leuk voor een romantische (of vriendschappelijke) date voor twee, maar ook geschikt voor het hele gezin. De eerste route, het ‘rondje Leeuwarden-Burgum’, is een fietstocht van 46 kilometer lang. Onderweg kun je je vergapen aan de natuur en smullen van het lekkerste van het Friese land. Een tipje van de sluier:

Smakelijke tussenstops

  • Bio bij Jansen: biologische supermarkt in Leeuwarden met veel (verse) producten uit de regio.


  • Jouw Dagelijkse Kost: voor lokale producten, van honing tot bier en van aardappelen tot zeep.


  • Doarpstún Snakkerburen: gemeenschappelijke biologische moes-, bloemen-, beleef-, pluk- en theatertuin. Mét een winkeltje waar je verse oogst kunt kopen.


  • Oer de Wiel: voor vlees van het beroemde Hereford rund.


  • It Griene Libben: een kleinschalige biologische groentekwekerij.


  • Kwekerij Simmerfruit: waar je verse aardbeien en bessen koopt bij het kraampje of – nog leuker – zelf plukt.


  • Sparkberry: voor blauwe bessen, frambozen, aalbessen, kersen en ander zomerfruit.


  • Brasserie Om de dobben: restaurant en terras in een prachtig coulisselandschap, perfect om even op adem te komen met een hapje en drankje.


Tip: zorg voor een fietsmand of stevige fietstassen om je aankopen mee naar huis te nemen.

Natuur en ander moois

Zet de versnelling van je e-bike maar een tandje lager, want haasten is zonde. Ontdek in je eigen tempo al fietsend de weidevogels in het gebied Lekkum-Mieden, verwonder je over de eerste vlinderbermen van Friesland langs de Canterlandseweg richting het dorp Gytsjerk, en kom helemaal tot rust in het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden.


Bij een dagje ‘toerist in eigen land’ spelen horen natuurlijk ook de nodige bezienswaardigheden. Check! Na afloop van het rondje Leeuwarden-Burgum kun je deze van je bucketlist strepen: de beroemde Elfsteden Tegeltjesbrug over het riviertje de Murk, de opvallende woontoren Schierstins, het Fierljepmuseum én Scherjon’s Klompenmuseum.

Routes downloaden

De Streekzomer Fietsroutes maken deel uit van de Streekzomer van Eetbaar Fryslân. Bekijk en download de routes op www.eetbaarfryslan.frl/streekzomer . Vergeet onderweg niet een foto te maken en die in te sturen via de website: wie weet levert je rondje trappen je nog een leuke prijs op ook.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
reis
ontdek
gewoonLekker
menu