Stadskunstenaar Cote kleurt de wereld mooier

Foto: Cote Veragua

Met haar creatieve uitingen laat Cote Veragua, stadskunstenaar van Leeuwarden, haar kijk op de wereld zien. ,,Ik zie ze als een manier om maatschappelijke thema’s als eenzaamheid, armoede, acceptatie, negativiteit en duurzaamheid bespreekbaar te maken.” Ze gelooft dat kunst kan ontwrichten en dingen in gang zet. ,,Het is mijn ambitie om mensen met mijn werk bewuster te maken van hun levensstijl.”

Toen Cote in 2016 haar thuisland Chili achter zich liet, reisde ze een aantal jaren rond. In Australië leerde ze haar vriend Danjel - een Fries - kennen. Zo kwam ze in Leeuwarden terecht, waar ze nu 1,5 jaar woont. , ,I really like Friesland and I love Leeuwarden. ” Haar leeftijd vertelt ze niet. Lachend: ,,Dat blijft een mysterie. Hoe oud je ook bent, ik wil graag iedereen inspireren creatief te zijn.”

Upcyclen als statement

De fast fashion -industrie is een belangrijk thema voor Cote. ,,Maar ik ben zeker geen perfect voorbeeld van hoe het dan wél moet. Ik ben dat nog aan het onderzoeken en in dat proces maak ik heus wel eens een misstap. Ik wil vooral laten zien dat het anders kán.” Ze noemt het upcycling-project van For Keeps waar ze aan meewerkt. ,,Het idee is dat kunstenaars en ontwerpers in 2 jaar tijd 100 T-shirts gaan upcyclen als ultimate green statement . Hiermee willen we anderen inspireren dit ook te doen. Laten zien dat fast fashion niet meer van deze tijd is.”

‘Ik richt me op het positieve’

Met haar creaties probeert Cote de wereld en haar eigen directe omgeving mooier, vrolijker en beter te maken. ,,Maar mijn werk is voor mij ook een middel om wereldproblemen aan te kaarten.” Zo hoopt ze als kunstenaar iets van haar eigen levenswijze mee te geven. ,,Ik laat bijvoorbeeld zien dat mijn vriend en ik zo weinig mogelijk nieuwe spullen kopen voor ons huis en dat we veel hergebruiken.” Ze ziet het zo: ,,We moeten als samenleving samen oplossingen vinden. Ik richt me daarbij graag op het positieve.” In alles wat ze doet stopt ze dan ook veel kleur en vrolijkheid.

Oproep tot actie

Cote gebruikt Instagram als meer dan alleen een platform om haar kunstcreaties te tonen. ,,Met mijn foto’s, video’s en stories wil ik ook een beetje tot actie oproepen.” Zo vroeg ze met een muurschildering (zie foto) aandacht voor de klimaatcrisis. Cote: ,,Met deze schildering liet ik zien dat we echt moeten samenwerken. Dan wordt het één grote, positieve golf van verandering en vooruitgang. Als iedereen wat kleins doet, kunnen we samen iets groots teweegbrengen.”

loading

Continu creëren

Cote studeerde communicatie en marketing aan een Chileense universiteit en mag zichzelf ‘creatief strateeg’ noemen. Dat creatieve zit er van jongs af aan in. ,,Nieuwe woorden verzinnen, dansjes bedenken, liedjes maken. Mijn moeder vertelde me dat ik als heel jong meisje al creatief bezig was. Nog steeds haal ik veel plezier uit het ontdekken van nieuwe dingen. Ik ben continu bezig met creëren, het is nooit ‘stil’ bij mij.” Anderen inspireren, mensen wat bewuster maken en ze helpen zichzelf verder te ontwikkelen, zijn haar drijfveren. ,, I want to be that inspiration .

Zelf een T-shirt upcyclen?

Op haar Instagram ( @cotecreate ) legt Cote in een video uit hoe je zelf een oud T-shirt kunt upcyclen.

menu