ThermoMate: de weer-app die ook vertelt hoe het klimaat verandert

De klimaatmeter van ThermoMate. Foto: Eigen foto

In Nederland praat ieder mens gemiddeld 8 minuten per dag over het weer. Maar over de klimaatverandering in ons land hebben we het een stuk minder. Daarom bedachten 4 ondernemers een app waarmee je het weer én de klimaatverandering checkt.

Die app heet ThemoMate en als je ‘m download, zie je op basis van gegevens van het KNMI wat het weer op jouw locatie is, én hoe dit zich verhoudt tot het verleden. ,,In één oogopslag zie je of de actuele temperatuur normaal is voor deze tijd van het jaar”, vertelt Dennis Botman, één van de bedenkers van ThermoMate. ,,Dan gaat het om het gemiddelde van de periode 1950 tot en met 2020, op elk uur van de dag.” Uit die data blijkt dat het afgelopen jaar in Nederland 70 procent van de dagen warmer was dan normaal; met een gemiddelde temperatuurstijging van 1,8 graden.

Dagelijkse weer én klimaatverandering

We hebben het dus iedere dag over het weer, maar de langzame opwarming van ons klimaat is blijkbaar minder vaak onderwerp van gesprek. Daarom combineert ThermoMate een dagelijks weerbericht met informatie over hoe ons weer langzaam maar zeker verandert. Daarnaast kun je ook zien met welke andere Europese stad het weer op jouw plek te vergelijken is. Handig als het in maart weer over ‘Spaanse temperaturen’ gaat.

De oplossing

Behalve informatie en zorgen voor wat meer bewustwording over het klimaat, biedt de app ook oplossingen. Gebruikers kunnen meedoen aan acties die klimaatverandering tegengaan. Bijvoorbeeld door zelf challenges te organiseren of door bomen te planten via de stichting TreesForAll.

Meer ‘groene’ apps

Wij zetten eerder al vijf apps voor je op een rij die je een handje helpen naar (een) duurzamer leven. Welke ga jij uitproberen?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
ontdek
nooitGeweten
menu