(Vaker) vegan? Deze 7 apps maken het makkelijker

Eigen foto. Sanne Eva Dijkstra

Is dat potje pesto nu wel of niet plantaardig? Wat kook je voor tafelgasten die alleen vegan eten? Of je nu dagelijks een veganistische lifestyle volgt of gewoon wat vaker plantaardige keuzes wil maken in de keuken en op je bord, deze apps zijn een handig hulpje:

1. Vegsafe

Geen idee wat een bepaald E-nummer betekent, en of het nu wel of niet plantaardig is? Met deze app zie je in een handomdraai of er dierlijke bestanddelen zitten in E-nummers. Je kunt er ook mee uitzoeken of ingrediënten in verzorgingsproducten en kledingmaterialen wel of niet plantaardig zijn.

2. Vegan Vibes

Diëtiste Lisa Steltenpool is fan van een whole food, plantbased eetpatroon. Oftewel: plantaardige voeding met zoveel mogelijk pure, onbewerkte producten. Behalve in haar kookboeken De Vegarevolutie en Vegan Vibes kun je haar recepten nu ook vinden in haar eigen app. Die heet ook Vegan Vibes en zit vol fijne recepten voor eenvoudige, lekkere veganistische maaltijden. Een verwarmend pindastoofpotje bijvoorbeeld, of een veggie lunchwrap voor wat extra eiwitten.

3. BevVeg

Heb je zin in een drankje? Deze app – met meer dan 1 miljoen alcoholische versnaperingen in de database – vertelt je of je favoriete wijntje, biertje of likeur veganistisch is (of niet). Nadeel: gebruikers kunnen zelf ook dranken toevoegen. Helemaal foolproof is de app dus niet.

4. HappyCow

Favoriet bij vegan reisliefhebbers, maar ook leuk om in je eigen omgeving te gebruiken. Met de app HappyCow vind je overal ter wereld veganvriendelijke restaurants, foodmarkten, hotels, foodtrucks en bed & breakfasts. De app bevat adressen in zo’n 180 verschillende landen.

5. Gonutss

Gonutss is een soort veganistische vertaler, die veganistische alternatieven geeft voor een enorme waslijst aan etenswaren en ingrediënten. Voor wie graag bakt is de egg -free baking calculator ideaal. Daarmee kun je niet-veganistische recepten moeiteloos aanpassen naar een plantaardige variant.

6. Plenty

Spot je in de supermarkt een product dat je graag wilt proberen, maar waarvan je geen idee hebt of het nu wel of niet vegan is? Plenty helpt je op weg. Scan de barcode van een product met de camera op je telefoon of gebruik de zoekfunctie om te zien of iets wel echt 100 procent plantaardig is. Ook fijn: je kunt per categorie producten bekijken welke plantaardige opties een bepaalde supermarktketen heeft. De app is gemaakt – en wordt up-to-date gehouden – door veganistische vrijwilligers en is te gebruiken in de Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl. Nadeel: de app heeft al geruime tijd geen update gehad.

7. Is it vegan?

Vergelijkbaar met de voorgaande app, maar dan internationaal. Ook met deze app kun je opzoeken of een product plantaardig is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
eet en drink
ontdek
gewoonLekker