Verantwoord zonnen met milieuvriendelijke zonnebrandcrème

Foto via Unsplash

Heerlijk, zomer! Dat betekent - als het weer een beetje meezit tenminste - veel zon. Misschien breng je jouw zomervakantie door in het buitenland of kies je juist voor een staycation . Het is hoe dan ook goed om je tegen de zon te beschermen. Door je in te smeren met anti-zonnebrand voorkom je niet alleen dat je verbrandt, je verkleint ook de kans op huidkanker. Behalve voordelen brengen zonnebrandproducten soms een groot nadeel met zich mee: ze kunnen schadelijk zijn voor het milieu.

Waarom zonnebrandcrèmes schadelijk zijn

Het zeeleven heeft het door de klimaatverandering, CO2-uitstoot en plastic afval al zwaar te verduren. Zonnebrandproducten doen nog een extra duit in het zakje, doordat ze het leven onder water aantasten. Uit onderzoek van Wageningen Marine Research , in opdracht van het Wereld Natuur Fonds, blijkt dat sommige zonnebrandcrèmes de waterkwaliteit verminderen. Ook tasten ze de koraalriffen aan: ze verstoren de groei van koraallarven, waardoor die niet meer kunnen uitgroeien tot volwassen koraal.

Oxybenzone grootste boosdoener

De beruchte uv-filter oxybenzone is de grootste boosdoener. Deze vergiftigt het koraal en zorgt ervoor dat het verbleekt. Verbleking kan er weer voor zorgen dat koraal doodgaat, wat bijvoorbeeld in het Great Barrier Reef in Australië een groot probleem is. Maar ook dichter bij huis zorgt oxybenzone voor problemen. Het vergiftigt de algen, vissen en garnalen in ons zeewater.


Zonnefilters als oxybenzone zijn bovendien niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor degene die zich ermee insmeert. Eenmaal opgenomen in je huid, kan dit onder andere leiden tot allergische reacties. Nog een goede reden om het te vermijden.

Verantwoord zonnen doe je zo:

 • Bedek je huid zoveel mogelijk
  Wanneer je huid bedekt is, hoef je hem ook niet in te smeren. Je kleding beschermt je tegen de zon. Duurzaam modemerk Thursdays heeft bijvoorbeeld genoeg mooie jurken die ideaal zijn voor een warme zomer én je bedekken.


 • Gebruik crème in plaats van spray
  Een zonnebrandspray smeert vaak makkelijker, omdat het wat dunner is. Nadeel is dat er meestal net zoveel van de spray naast je huid komt als erop. Dat vervliegt, rechtstreeks de natuur in. Niet erg milieuvriendelijk en ook nog ons slecht voor je portemonnee.


 • Ga niet direct het water in na het smeren
  Wacht even een half uurtje, zodat de zonnebrandcrème beter in je huid trekt. Daardoor komt er niet alleen minder zonnebrand in de zee terecht, zo is je huid ook beter beschermd tegen de zon.


 • Vermijd oxybenzone
  In de meeste Europese zonnebrandcrèmes vind je al geen oxybenzone meer, maar bij Amerikaanse merken kom je het nog wel eens tegen. Check dus altijd even de verpakking. Daar staat het soms op vermeld als Benzofen-3 of bp-3. En ook deze toevoegingen kun je beter vermijden: parabenen, octinoxaat, phenoxyethanol, methylisothiazolinone en triclosan.

Kies voor een duurzaam merk

Die zijn er genoeg. In deze blog vind je 11 zonnebrandcrèmes, inclusief uitgebreide reviews.

menu