Verrassend vega: hartige pannenkoeken van bierbeslag

Ingrediënten van de pannenkoeken Coen Berkhout

Al doe je het maar één of twee dagen per week: met zijn allen iets minder vlees en vis eten, betekent een hele hoop voor de dieren en het milieu. Bovendien is vegetarisch eten naast gezond, ook gewoon lekker. Ikbenbewust-redacteur Coen deelt daarom graag één van zijn favoriete vegarecepten met je: hartige bierpannenkoeken.

Klassieke recepten vegetarisch of vegan maken door er net een andere draai aan te geven: ik vind dat dus een leuke uitdaging. Zo besloot ik op Nationale Pannenkoekdag (ja, die bestaat echt) vega pannenkoeken te maken. In plaats van een plantaardige melkvervanger , ging ik voor Guinness-bier. Want ach, daar had ik nog een voorraadje van in de koelkast staan.

Inspiratie uit de Turkse keuken

Voor de vulling liet ik me inspireren door een traditioneel Turks gerecht: gözleme. Dit is een hartig gebakje met een vulling die per regio verschilt. Groenten (spinazie, courgette, aubergine, prei, snijbiet, diverse pepers, ui, lente-ui, sjalot, knoflook), paddenstoelen (eekhoorntjesbrood, cantharellen, truffel), knollen (aardappelen, yams, cassave, radijs), kaas (feta, Turkse witte kaas, lavas, Kasar, kaşkaval), eieren, kruiden en specerijen: het kan er allemaal in. Dat maakt het perfect voor een hartige pannenkoek.

Ingrediënten voor zo’n 10 pannenkoeken:

 • 225 gram bloem


 • 2 eieren (vervangen door 2 theelepels bakpoeder voor vegan pannenkoeken)


 • 1 eetlepel bruine basterdsuiker


 • 500 milliliter donker (trappisten)bier


 • 1 eetlepel zonnebloem- of koolzaadolie


 • een snuf zout


 • (plantaardige) boter om in te bakken


Ingrediënten voor de vulling:

 • 400 gram Hollandse spinazie


 • 2 (rode) uien, gesnipperd of in halve ringen


 • 1 spaanse peper, fijngehakt


 • 100 gram Turkse kaas, verkruimeld (gebruik tomaatjes of paprika als je voor vegan gaat)


 • zout en peper


 • olie om in te bakken


Zo maak je het beslag:

Zeef de bloem in een kom. Klop de eieren met de basterdsuiker en een snuf zout en doe deze bij de bloem. Voeg daarna rustig al roerende de helft van het bier aan het beslag toe. Blijf roeren tot het schuim verdwenen is. Mix daarna even goed met een garde of een handmixer. Zo wordt de substantie wat dikker. Als het beslag nog erg dun is, doe je er wat bloem bij. Dan voeg je de andere helft van het bier toe en roer je boel even door. Laat het mengsel minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Zo maak je de vulling:

Kook de spinazie kort, niet langer dan 4 minuten en giet af in een vergiet. Fruit de ui en de Spaanse peper in een beetje olie. Breng op smaak met zout, peper en eventueel andere kruiden (bijvoorbeeld een theelepel ras el hanout). Knijp de spinazie nog even uit en meng het met de ui en peper. Doe de Turkse kaas er als laatste bij.

Bakken maar!

Tip: voeg voordat je gaat bakken een eetlepel olie toe aan het beslag en mix dit goed met de garde of mixer. Dit voorkomt aankoeken van het beslag en maakt de pannenkoeken lekker luchtig. Dan het bakken: verhit wat boter in de pan en wacht tot dit goed heet is. (Soms mislukt een pannenkoek omdat de pan niet heet genoeg is.) Schep een soeplepel beslag in de pan en draai deze zo dat er een mooie ronde pannenkoek in ligt. Wanneer de bovenkant ‘droog’ is, keer je de pannenkoek met een spatel om. Dan bak je de andere zijde nog een minuut of 2 et voilà . Vulling erin en klaar. Eet smakelijk!

menu