Vogels, egels en insecten: thuis in jouw tuin

Foto via Unsplash

Als het buiten koud en nat is, zitten we er binnen graag warmpjes bij. Voor veel dieren is zo’n thuis niet vanzelfsprekend. Egels, vogels en insecten bijvoorbeeld, hebben net als wij een plek nodig waar ze zich behaaglijk terug kunnen trekken. Maar omdat er steeds minder broed- en nestplaatsen ‘in het wild’ te vinden zijn, kunnen ze daarbij wel wat hulp gebruiken. Met deze tips voelen ze zich thuis in jouw tuin.

Rommel voor de egel

Heb jij je tuin graag spic en span? Van de egel hoeft al die netheid niet zo. Die heeft zijn leefomgeving het liefst een beetje rommelig. Je kunt een speciaal egelhuis voor de egelvrienden in je tuin neer zetten, maar losse bladeren en takken vormen ook een warme, veilige schuilplaats om te overwinteren. Wil je de boel toch even aanharken, bezemen of opruimen, pas dan op dat je niet per ongeluk een egelnestje overhoop haalt. De winterslaap van egels duurt nog tot begin mei, direct daarna begint de paartijd. Met een beetje aandacht maak je je tuin egelvriendelijk in elk seizoen .

Veilig voor vogels

Omdat er steeds minder heggen en bomen in tuinen staan en huizen steeds beter geïsoleerd zijn, hebben buitenvogels steeds minder natuurlijke nestplaatsen. Een vogelhuisje, ook wel nestkastje genoemd, is een fijn alternatief voor als ze in het voorjaar weer op zoek gaan naar een plekje om veilig te kunnen broeden. En in de winter kunnen ze er overnachten. Plaats het vogelhuisje bij voorkeur op het oosten. Op het noorden mag ook, maar vermijd het westen of zuiden. Daar kan het gevaarlijk warm worden in de zomer. Als er dan vogels in het huisje zitten, kunnen ze doodgaan van de hitte. Kies voor een rustige plek, dus niet vlakbij een toegangsdeur of terras, en zonder gevaar voor katten.

Insecten

Ook de allerkleinste beestjes – hartstikke belangrijk voor de biodiversiteit – voelen zich graag thuis in jouw tuin. Met een speciaal insectenhotel geef je ze een warm welkom. Dit is een soort kastje dat (door de mens) gemaakt is van natuurlijke materialen, waarin insecten kunnen overwinteren. Vooral lieveheersbeestjes, vlinders, bijen en wespen zijn er dol op. In tegenstelling tot een vogelhuis of nestkast plaats je een insecten- of bijenhotel juist het beste op het westen. De bij is bijvoorbeeld niet vies van een beetje warmte.


TIP! Woon je in Friesland? Bij verschillende tuincentra in Friesland krijg je van 4 t/m 17 december 15% korting op huisvesting voor vogels, egels, insecten of andere dieren. Kijk op http://www.watzullenwenoubeleven.nl/ voor informatie en tips.

Wat zullen we nou beleven?

Dit artikel kwam tot stand i.s.m. de campagne ‘Wat zullen we nou beleven?’, een initiatief van de Friese Milieu Federatie met steun van meerdere duurzame partners. In november en december 2020 wordt de afnemende biodiversiteit in Fryslân onder de aandacht gebracht met allerlei ludieke acties.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
ontdek
woon
zoDusOok