Waar kun je duurzaam overnachten in Friesland?

Foto: Watersportcamping Heeg

Water, wadden, weilanden: aan wonderschone natuur geen gebrek in Friesland. Of je je zomer nu het liefst ultiem relaxed en al lummelend doorbrengt of juist houdt van een beetje beweging op z’n tijd: het Friese landschap heeft alles wat je nodig hebt voor een vakantie om nooit te vergeten. Ikbenbewust selecteerde 3 ‘kleine’ maar oh-zo-fijne logeeradressen voor op je bucketlist. Van best wel basic kamperen in een tent gemaakt van spijkerbroeken tot comfortabel maar toch midden in de natuur in een tiny house of ecolodge . Noflike fakânsje!

Watersportcamping Heeg

Een insectenhotel, vlindertuin, rozenbottelstruiken (in plaats van prikkeldraad), hergebruikte (led-)lampen in de bomen, moestuintjes, een hooikist om mee te koken, plukwandelingen: zomaar een greep uit de lange lijst duurzame en groene initiatieven van Watersportcamping Heeg . Op deze fijne plek ‘op de grens van land en water’ voel je je als kampeerder met een groen hart meteen thuis. Relaxen mag, maar flink in actie komen kan ook. Behalve zwemmen en pootje baden kun je op het open vaarwater bij de camping (al dan niet onder begeleiding van een instructeur) kanoën, SUP-pen en zeilen met een polyvalk.


Bijzonder is het duurzame tentenkamp (zie foto), waar je op een plek zonder lichtvervuiling slaapt in een BlueCamp-tent, gemaakt van afgedankte spijkerbroeken. Tortelduifjes en romantici boeken de one of a kind Romeo en Julia-camperplek. Die is lekker privé en wordt indien gewenst zelfs voorzien van rozenblaadjes en een Dutchtub.

It Dreamlân

De Trek-ins van It Dreamlân in Kollumerpomp zijn perfect voor wie wél de charme van kamperen zoekt, maar geen zin heeft in het gedoe eromheen (lees: slepen met spullen, luchtbedden opblazen en een tent opzetten). Deze ecolodges zijn gebouw van gerecyclede materialen en voorzien van een eigen badkamer en keuken. En ‘s avonds wacht er een comfortabel bed op je. Misschien wel het allermooiste: de grote ramen staan garant voor een eindeloos uitzicht over de Friese landerijen.


Ga je liever iets meer back to basic? Reserveer dan een plaatsje voor je tent of camper op het natuurkampeerterrein of laat er op verzoek een heuse tipi neerzetten. It Dreamlân is ook heel fijn voor gezinnen met jonge kinderen.

Ljeppershiem

Op het kleinschalige vakantiepark Ljeppershiem in Westergeest mag de natuur haar eigen gang gaan. Gras wordt niet gekortwiekt en bladeren mogen blijven liggen, bijvoorbeeld. Met resultaat: zo af en toe laat zelfs de ijsvogel zich zien. Verwacht op Ljeppershiem geen animatie en andere activiteiten, wel volop rust en natuur.


Slapen doe je in een van de verschillende ecologisch verantwoorde en zo duurzaam mogelijk gebouwde tiny houses , met uitzicht op het kanaal de Nieuwe Zwemmer.

Nog meer duurzame accommodaties in Noord-Nederland

Wil je wél in het noorden van het land blijven, maar niet in Friesland op vakantie? Bekijk dan ook de duurzame accommodaties in Groningen en Drenthe .

menu