Waar vind je een groene baan?

Foto via Unsplash

Werk dat bijdraagt aan een groenere, duurzame wereld. Klinkt als een droombaan, toch? Tijdens werkuren kun je een flinke impact maken en kom je een stuk verder dan wanneer je alleen in je vrije tijd duurzaam bezig bent. Maar waar vind je zo’n ‘groene baan’? Ikbenbewust helpt je op weg.

Een groene baan heb je sneller dan je denkt. Je hoeft echt niet per se eerst milieukunde te studeren of een andere duurzame studie te volgen. Ook door een baan bij bijvoorbeeld de Triodos bank of een ander maatschappelijk verantwoord bedrijf draag je bij aan een betere wereld. Zolang het bedrijf waar je werkt producten of diensten verkoopt die bijdragen aan het welzijn van mensen, dieren en/of het klimaat, mag je het een groene baan noemen.

Op zoek naar groene vacatures

Er zijn verschillende vacaturebanken waar je kunt zoeken naar een baan in de duurzame sector. Een aantal voorbeelden:

  • OneWorld : op deze journalistiekwebsite vind je allerlei vacatures bij duurzame organisaties. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld.  • Sustainable Talent : op deze site kun je niet alleen terecht voor vacatures, maar ook voor loopbaanadvies.


  • Brighture : schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per maand de nieuwste duurzame vacatures.


  • ECO-job : dit is een bemiddelingsbureau in de milieubranche voor onder meer projectleiders, adviseurs en veldwerkers.


  • Greenjobs : met een groot vacatureaanbod op het gebied van energie en technologie.


Ontdek groene bedrijven

Je kunt ook op zoek gaan naar interessante bedrijven waar je wel zou willen werken en deze een open sollicitatie sturen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van MVO Nederland . Hier zie je welke bedrijven allemaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. In hun overzicht staan maar liefst 2000 bedrijven. Grote kans dat daar eentje tussen staat die je aanspreekt.


Of neem eens een kijkje in het Sustainability Yearbook van beleggingsspecialist RobecoSAM. Daarin staan meer dan 100 beursgenoteerde bedrijven die goed bezig zijn als het gaat om duurzaamheid.

Je netwerk is goud waard

Er zijn genoeg vacatures die de vacaturebanken niet eens halen, maar via informele contacten worden vervuld. Ga dus eens na wie er in jouw netwerk zitten. Ken je mensen die bij een duurzame organisatie werken? Neem contact met ze op en vraag ze om tips.


Daarnaast kun je je aansluiten bij duurzame netwerkgroepen. Via deze weg leer je nieuwe mensen kennen en blijf je op de hoogte. Deze vind je bijvoorbeeld via LinkedIn. De netwerkgroep Duurzaam ondernemen/MVO Professionals bijvoorbeeld, bestaat uit professionals die zich bezighouden met duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen en heeft meer dan 28.000 leden.


Mocht het dan nog steeds niet lukken om een groene baan te vinden, dan kun je hem altijd nog zelf creëren en je eigen bedrijf beginnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
werk
zoDusOok
nooitGeweten